ДОБАР КАСАПИН СЕ И НЕДЕЉАМА - ЧЕКА: Услуге месара и сушара све папреније, али су и даље тражени

Ј. Субин

06. 12. 2021. у 10:26

НИШТА није тако укусно као домаћа кобасица, сланина и чварци. Ипак, то има своју цену, нарочито када уз куповину свиње треба ангажовати касапина и услужну сушару. Тако, свиња, са свом прерадом, од око 130 килограма, кошта неких 27.000 динара. Услуга сушења иде од 50 до 130 динара за килограм свежег меса. Од оволиког товљеника, на сушење оде бар неких 25 килограма меса, што је додатни трошак за сушење још око 2.000 динара.

ДОБАР КАСАПИН СЕ И НЕДЕЉАМА - ЧЕКА: Услуге месара и сушара све папреније, али су и даље тражени

Архива

Када се сведе рачуница, можда је мала разлика у цени између домаћег и индустријског производа, али је у квалитету, кажу, драстична.

- За четворочлану породицу, да имају мало меса, кобасице и сланине, довољна је свиња до 150 килограма - каже нам Михајло Марковић из кланице у Владимирцима код Шапца. - Обрада меса, топљење масти и прављење чварака кошта од 30 динара по килограму. За прављење кобасица треба издвојити још неких 1.000 динара. На ту цену треба додати и услугу сушења.

Да би се од једне свиње, просечне тежине од 130 килограма, добило од свега по мало, потребан је добар касапин. До њих је све теже доћи, па су нам рекли да се унапред мора заказати и по неколико недеља.

- Посла има, само нема ко да ради - испричао нам је Марковић. - Када обрађујемо свињу од око 130 килограма, бар 25 може да се среди за сушење. Може, рецимо, од бута руже за сушење остало у шницле. Плећка може цела у шницле или да се самеље. Она је идеална за кобасице. За прављење кобасица је довољно неких 10 килограма меса и онда остане око пет за шницле и замрзивач. Од такве свиње остане за маст и чварке.

Како нам је објаснио Марковић, сада је велика навала на касапине и тешко је доћи до добрих радника. По сезони, они код њих закољу и обраде између 400 и 500 товљеника.

ИСПЛАТИВО

- КАДА неко гаји свиње, ако има два товљеника, једног кад прода, други му остаје малтене бесплатно - испричао нам је Рајко Д. из Панчева. - Увек се исплати да гајиш, макар за себе, јер никад не можеш да купиш тако квалитетно месо, а ни прерађевине. Тачно знам како сам хранио своје свиње, па ми није жао да платим касапину да их припреми за сушење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)