ЗАМРЗАВАЊЕ ЦЕНЕ ЗАШТИТИЛО ПРИВРЕДУ: За компаније је значајна одлука да до краја године не поскупи струја

Е. Б. ТАЛИЈАН

04. 12. 2021. у 10:00

ЗАМРЗАВАЊЕ цена струје на комерцијалном тржишту у значајној мери је заштитило српску привреду од дивљања на енергетским берзама, које у овом тренутку достижу износ и до 300 евра по мегават-сату. Ово је у петак изјавио директор снабдевања у "Електропривреди Србије", Радован Станић.

ЗАМРЗАВАЊЕ ЦЕНЕ ЗАШТИТИЛО ПРИВРЕДУ: За компаније је значајна одлука да до краја године не поскупи струја

Фото Промо

Одлуку Владе да до краја године електрична енергија не поскупљује за предузећа, привредници сматрају веома значајном, али их брине шта ће се дешавати након тог периода. Небојша Атанацковић, из Уније послодаваца Србије, истиче да би раст цена струје за привреду требало да буде прихватљив и благовремено најављен.

- Поскупљење од 10 одсто би било прихватљиво, евентуално 20 процената - наводи Атанацковић. - Али скок цене од 50 до 100 одсто представљао би велико оптерећење и у тој ситуацији би већина компанија могла само да отпусти вишак запослених или да не ради у периоду док се цена не стабилизује. Посебно би требало водити рачуна да се фирмама, код којих половина укупних трошкова одлази на струју, омогући мање поскупљење.

За привреднике је изузетно важно, како објашњава, да могу да планирају. Уколико би у току године дошло до неочекиваног великог скока цена електричне енергије, биле би доведене у ситуацију да раде са губитком. Зато је важно да поскупљење буде благовремено најављено.

- Сигуран сам да ће Влада да дефинише најбоље решење у коме наша привреда неће бити угрожена и којим ће се спречити ланчани скок цена или отпуштање запослених - истиче Атанацковић. - Прихватљива цена струје је важна и да би се задржале постојеће и привукле нове инвестиције.

Струја за привреднике у Србији није поскупела, па се поставља питање да ли су цене свих производа реално порасле због преливања ситуације са глобалног нивоа, или има и компанија које их вештачки подижу. Атанацковић каже да увек има оних који "лове у мутном", али да је главни разлог за поскупљења пораст цена сировина на међународном тржишту, нафтних деривата и транспорта. То се прелило и код нас. Он наводи пример да се код пољопривредника поскупљење дизел горива изузетно одражава на цену њихових производа. Скок струје за предузећа додатно би утицао на раст малопродајних цена.

"Електропривреда Србије" у петак је саопштила да је замрзавањем цене за купце на комерцијалном тржишту, учињено оно што није урадила ниједна енергетска компанија у региону. ЕПС је један од 63 лиценцирана снабдевача електричном енергијом и купац може да изабере од кога ће куповати струју.

ДРАКУЛИЋЕВА ФИРМА ПО СТАРОМ

ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА Србије демантовала је тврдње председника Пословног удружења "Привредник" Зорана Дракулића да његова компанија плаћа струју 2,7 пута већу него пре.

- Његово редузеће "Био енерџи поинт" има уговор до краја ове године по цени од 54,73 евра за мегават-сат у вишој тарифи и 35,20 евра у нижој - наводи ЕПС у саопштењу. - Фирма "Грин енерџи поинт" има јединствену цену од 48,33 евра по мегават-сату. Предузеће "Поинт груп Инт" није се раније снабдевало преко ЕПС, него од септембра по цени од 66,72 за мегават-сат, што је продужено до краја године на основу препоруке Владе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)