ВРАЋЕН ЖИВОТ У 651 КУЋУ: Потписани уговори са младима који су добили новац

Б. Ца.

03. 12. 2021. у 15:51

ПРОЈЕКТОМ Министарства за бригу о селу, доделе новца младима за куповину кућа са окућницом, вратио је живот у 651 сеоску кућу.

ВРАЋЕН ЖИВОТ У 651 КУЋУ: Потписани уговори са младима који су добили новац

Илустрација Фото: Depositphotos

Како је приликом данашњег потписивања уговора са добитницима бесповратних средстава за куповину домова на читавој територији Србије рекао министар Милан Кркобабић, чак 132 породице решиле су да се из градских и приградских средина врате на село.

- Циљ нам је да у наредних пет година по 6.000 породица населимо у сада празне сеоске куће - рекао је министар. - За то су нам потребна десетоструко већа средства у идућој години. Рачунамо на државу Србију, на Српску православну цркву, али и на успешне домаће корпорације и имућне појединце, као и на дијаспору која је најавила да ће се озбиљно укључити.

Највеће интересовање је у општинама Бачка Паланка, Апатин, Кикинда, Кула, Сомбор, а на југу су то Пирот, Алексинац, Димитровград, Свилајнац...

Конкурс је трајао до 1. новембра, стигло је 945 пријава, а према условима прописаним Уредбом Владе РС, подносиоци пријаве на конкурс били су брачни и ванбрачни парови, млади пољопривредници и пољопривреднице и самохрани родитељи, до 45 година старости, који желе да започну свој живот на селу тако што ће се осамосталити из родитељских домова или из градова прећи да живе на село. Вредност сеоске куће са окућницом, коју су заинтересовани сами проналазили, није могао бити изнад 1,2 милиона динара - 10.000 евра, а цео програм се спроводи у сарадњи са јединицама локалних самоуправа које врше процену тржишне вредности и проверавају да ли су регулисани имовинско-правни односи те непокретности.

Првобитно је за овај Програм опредељено 500 милиона динара, али је, због веома великог интересовања, тај износ увећан, на предлог Министарства за бригу о селу увојен од стране Владе, на 686,5 милиона динара. Новац се додељује како је прописано Уредбом, до утрошка средстава, по редоследу пристиглих пријава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)