НЕМА СТРАХА ОД НЕСТАШИЦЕ: Трговци и произвођачи спремни да спроведу одлуку о ограничавању цена

Е. Б. ТАЛИЈАН

03. 12. 2021. у 08:00

ТРГОВЦИ, велетрговци и произвођачи спремни су да у потпуности спроведу одлуку Владе, којом су максималне цене пет основних животних намирница ограничене на ниво од 15. новембра, у наредних 60 дана.

НЕМА СТРАХА ОД НЕСТАШИЦЕ: Трговци и произвођачи спремни да спроведу одлуку о ограничавању цена

Фото А. Станковић

Српско тржиште ће бити добро снабдевено и не постоји никаква опасност да дође до несташица тих производа. Надлежни су спремни да, након два месеца, реагују и додатним инструментима, ако буде потребно.

Ово истичу саговорници "Новости", указујући да грађани не треба да страхују. Подсетимо, ограничење цена се односи на свињски бут, сунцокретово уље, шећер кристал, брашно тип 400 и дуготрајно УХТ млеко са 2,8 одсто млечне масти. Произвођачи ових намирница обавезни су да их испоручују у просечним количинама за последњих 12 месеци. Државни секретар у Министарству трговине Урош Кандић истиче да ће се поштовање ове уредбе лако контролисати.

- Не очекујем да ће бити потребно да делујемо репресивно - каже Кандић.

- Представници Владе разговарали су са произвођачима и трговцима пре доношења Уредбе и сви се одговорно понашају. Јасно им је да не може сав терет поскупљења да буде на грађанима.

Како истиче, ових пет намирница је основни део потрошачке корпе. Уредба је донета у циљу заштите стандарда грађана, посебно оних група које имају примања мања од просечних.

- У овом тренутку то је најефикаснија мера, а уколико буде потребно дозирано ћемо из робних резерви произвођачима обезбеђивати сировине по субвенционисаним ценама за ових пет категорија намирница - објашњава Кандић.

Урош Кандић, Фото Танјуг

Према речима Жарка Малиновића из Привредне коморе Србије, тржиште ће увек бити добро снабдевено овим намирницама, јер је у великој мери ослоњено на домаћу производњу. Он подесећа да ни током првог таласа пандемије није било проблема, иако је тражња за појединим производима расла и до 400 одсто.

- Нема потребе да грађани страхују и да праве залихе - каже Малиновић.

- Трговци, велетрговци и произвођачи ће поштовати све што је Влада дефинисала у циљу одржавања стабилности тржишта. Одређен је разуман рок за ову меру, која је добра и за психолошку стабилност грађана јер показује да држава брине о њиховом снабдевању.

Он истиче да одлука Владе да цена струје за привреднике остане иста изузетно значајна, с обзиром на то да је то инпут који је највише поскупео. Веома је важно, како наглашава, да штитимо и јачамо своју економију, тако што ћемо куповати производе српског порекла.

Фото Новости

МЕГАМАРКЕТИ НЕ ОЧЕКУЈУ ПРОБЛЕМЕ

У ТРГОВИНСКИМ ланцима не очекују никакве проблеме и истичу да ће робе бити довољно.

Грађани треба да знају да не постоји јединствена максимална цена за сваку од пет категорија основних животних намирница које су обухваћене Уредбом, већ не смеју да пређу нивое које су имале 15. новембра. То значи да ће се оне разликовати у зависности од ценовника произвођача и њихових брендова који су важили тог дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)