ЖЕЛЕЗАРА И ЗИЂИН ОГРОМНИ УСПЕСИ СРБИЈЕ: Председник Вучић похвалио резултате кинеских инвестиција - извукли су земљу из кризе

Танјуг

01. 12. 2021. у 18:53

КИНЕСКЕ инвестиције у Србији, пре свих, две - у смедеревску Железару и у рудник у Бору вратили су Србију на пут успешних земаља и извукли земљу из кризе, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић, додајући да ће наша земља бити други произвођач бакра и злата у Европи.

ЖЕЛЕЗАРА И ЗИЂИН ОГРОМНИ УСПЕСИ СРБИЈЕ: Председник Вучић похвалио резултате кинеских инвестиција - извукли су земљу из кризе

Топионица бакра "Зиђина"

У обраћању јавности, Вучић је приметио да се у последње време много причало о кинеским инвестицијама, а многи, који су, каже, из различитих разлога желели да унизе земљу, критиковали су кинеске инвестиције, мислећи пре свега за Железару и Зиђин. То је, каже, бесмислено и срамно понашање на јавној сцени, износећи податке о значају тих улагања.

Вучић је рекао да Железара од преузимања до краја ове године исплаћује 367 милиона евра, а увећала је број запослених за 102.

- То значи да би наши трошкови, и ако смо хтели исти број запослених, а сећате се да смо молили по свету, јер нам је железара враћена за један долар и нисмо могли ниједну пећ да подигнемо… - само за плате би били оволики, док остали трошкови не би били мањи од 150-200 милиона евра - рекао је Вучић.

Самим тим, истиче, држава је уштедела више од пола милијарде евра, што, додаје, није питање само 5.500 запослених, већ и 10.000 коопераната.

- Та инвестиција је један од највећих успеха власти у Србији, нешто што је све променило и вратило Србију на пут и колосек успешних земаља - рекао је Вучић.

Када је реч о Зиђину, навео је да је од 18. децембра 2018. до данас инвеститор исплатио 254 милиона евра, док је држава, подсећа била у дуговима.

 - А, предлагано је 2000-их година, када су најпрогресивнији, како су себе звали, владали земљом да треба да садимо кикирики… Ми смо решили да производимо бакар и успели да уштедимо за три године најмање 400 милиона евра - рекао је Вучић.

Зато, додаје, и ту инвестицију сматра једним од огромних успеха и владе и комплетне власти у Србији, која се за то борила, залагала и сматрала да постоје решења за излазак из тешке кризе у којој се земља нашла. Вучић је напоменуо и да је рудник Чукару Пеки развојна шанса и прилика за Србију.

- Бићемо други по производњи бакра у Европи, после Пољске, и други по производњи злата, после Финске - рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)