ЗБОГ СУБВЕНЦИЈА ЛАЖИРАЈУ ПОДАТКЕ? Савез пчеларских организација Србије сумња у званичан број пријављених кошница у Србији

Ј. Су.

02. 12. 2021. у 17:26

САВЕЗ пчеларских организација Србије сумња у званичан број пријављених кошница у нашој земљи. Наиме, укупан број обележених кошница тренутно износи 1.552.818.

ЗБОГ СУБВЕНЦИЈА ЛАЖИРАЈУ ПОДАТКЕ? Савез пчеларских организација Србије сумња у званичан број пријављених кошница у Србији

Фото Танјуг

Њих је регистровало 30.477 пчелара. Из ове организације апелују да ове цифре треба преконтролисати, јер сматрају да се ради о лажном пријављивању једног броја непостојећих кошница и њихових власника.

- Пре пет година смо Управи за ветерину проследили пријаву против једне жене, која је пријавила да има 30 кошница, а контрола је утврдила да нема ниједну - кажу у СПОС.

- Ко зна колико још таквих има. То значи да, уколико је то тачно, прави пчелари трпе тортуру оних који варају државу, највише због субвенција које се добијају. Пријавили су више од оног што имају, па иако ресорно министарство повећава подстицаје у маси, они који се стварно баве производњом меда не могу да дођу до већих пара.

Како објашњавају у СПОС, они су и раније тражили да се уради контрола броја кошница на терену, али држава није имала ресурсе да то спроведе. Сада већ, сматрају, више нема смисла да страдају они који поштено раде због превараната.

- Упутићемо држави захтев да се нађе начин како би се утврдило право стање у овој грани пољопривреде - наводе у СПОС.

- Захтеваће се и измена прописа, који тренутно бране да се списак оних који добијају субвенције, јавно објави. Надамо се и да ће сви лажни и прави пчелари, који су пријавили више кошница него што их стварно имају, да одмах оду код ветеринара и одјаве вишкове.

Фото Танјуг

Из Савеза су ових дана тражили од министра пољопривреде Бранислава Недимовића да озбиљно размисли о повећању суме за субвенције по кошници. Како су им одговорили, држава сваке године озбиљно повећава ниво субвенција по кошници, уз то морају да обезбеде и додатни новац, јер њихов број расте непрестано. Због тога се највише и сумња у тачност тих података.

РЕГИСТРОВАНЕ ПРОСТОРИЈЕ

ОД октобра 2019. године, када је почела регистрација просторија у домаћинству по новим прописима, до данас, убележено је укупно 1.887 објеката за врцање, чување и паковање меда. За све то заслужни су нови прописи, за које се СПОС изборио захваљујући разумевању надлежних, нарочито нова тумачења минимума захтева како те просторије треба да изгледају, наводе у овом Савезу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)