МИНИСТАР МАЛИ ОБЈАВИО: Прелазни рок до краја априла за прилагођавање систему е-фактура

Novosti online

01. 12. 2021. у 14:19

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је данас да ће привреди и јавном сектору, због потреба прилагођавања новом систему електронских фактура, бити дат прелазни рок до краја априла наредне године.

МИНИСТАР МАЛИ ОБЈАВИО: Прелазни рок до краја априла за прилагођавање систему е-фактура

Фото: Танјуг

- Ми ћемо, пошто смо добили доста захтева, до краја године изменити Закон о електронском фактурисању и дати прелазни рок до краја априла да се корисници адаптирају и оспособе да издају и примају електронске фактуре. Очекујем да ће те измене бити усвојене од стране посланика у Скупштини Србије. Дакле, омогућићемо додатни период да се усагласите са новим законом и завршите све информационе припреме“, рекао је министар Мали обраћајући се присутнима на обуци за локалне самоуправе „Примена система електронских фактура- одржаној данас у Палати „Србија“.

Мали је навео да су остали рокови, који су наведени у закону реални и да ће наставити да важе и након законских измена.

Дакле, прво наступа обавеза субјекта јавног сектора да прими и чува електронску фактуре и да издаје електронске фактуре другом субјекту јавног сектора, и то ће се примењивати од 1. маја 2022. године, уместо од 1. јануара, баш као и обавеза субјекта приватног сектора да изда електронску фактуру субјекту јавног сектора.

Обавеза субјекта приватног сектора да прими и чува електронску фактуру издату од стране субјекта јавног сектора, као и електронске фактуре издате од стране субјекта приватног сектора, примењиваће се од 1. јула 2022. године, као што је и било планирано. Такође, обавезе издавања и чувања електронске фактуре у трансакцијама између субјеката приватног сектора наступају од 1. јануара 2023. године.

Министар је на поменутом скупу навео и да Србија, овим системом жели да унапреди транспарентност и конкурентност, смањи сиву економију, али и технолошки ухвати корак са развијеним светом.

- Много тога добијамо и као држава, и ви као корисници јавних средстава, и у транспарентности и у уштеди времена. Наша жеља је да у 2023. године уђемо и у систем е-отпремница. На то се надовезују платни промет између правних лица и систем е-фискализације. Правимо компјутерски и информациони вертикални ланац и то ће бити најважнији одржив систем борбе против сиве економије- нагласио је министар и додао да је коришћење система е-фактура у потпуности бесплатно.

Он је замолио присутне да озбиљно схвате систем е-фактура и на време спроведу све потребне едукације и припреме, јер ће он у будућности, много значити нашој економији.

- Замислите систем без папирних фактура, нема архиве, све иде компјутерски, електронски систем мења начин функционисања привреде. Ако погледамо користи овог система уколико се погоде улазна и излазна фактура, нашој привреди ћемо враћати ПДВ истог дана. Нема чекања, додатних контрола, систем нуди праву ствар за нашу привреду. Кроз овај систем реализујемо оно што привредници очекују деценијама- навео је он.

Мали је подсетио и да се паралелно одвија систем е-фискализације и да се, такође до краја априла завршава прелазни период увођења новог система привреди Србије.

Позвао је привреднике да се пријаве и искористе субвенције које нуди Влада Србије, а то је 100 евра за фискални уређај и 100 евра за сваки објекат.

Када говоримо о бенефитима процеса, рекао је Мали, он нам даје много бољу контролу и ефикаснију борбу против сиве економије, а за привреднике је најважнији утицај на нелојалну конкуренцију.

Државна секретарка у Министарству државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић истакла је да је данашња завршна обука за примену система елетронских фактура важна не само за оне који су обуку прошли, већ и за дигиталну трансформацију целе привреде, као и за е-управу Србије.

- Увођење овог система довешће до значајног смањења административног оптерећења, и раста конкурентности привредног сектора на домаћем, али и светском тржишту. То је један од најзначајнијих иновативних алата којим ће се олакшати и убрзати рад органа јавне управе, што је нашем Министарству и циљ- навела је Мачужић Пужић и додала да ће овај систем допринети да се створи државна управа по мери свих нас и покаже да је прави сервис привреде и грађана.

Мачужић Пућић је позвала све градове и општине да се припреме за овај модеран начин рада, јер штеди време и новац.

- У протеклом периоду преко система е-управе размењено је преко 50 милиона докумената, то је 50 милиона секунди уштеде које је препознато као конкретна добробит увођења е-управе- навела је она.

Председник општине Стари град Радослав Марјановић рекао је да о значају ове реформе довољно говоре подаци о великом броју предузећа, институција, организација на које ће директно утицати.

- Систем е-фактура користиће око 125.000 предузећа у систему ПДВ-а, а очекујемо да и други привредници то прихвате кад увиде предности по питању уштеде времена и трошкова. Учесници у систему е-фактурисања биће и више од 10.000 корисника јавних средстава, од којих су 6.000 локалне самоуправе и локални буџетски корисници. Важно је да се добро припремимо за оно што следи. Уштеде на нивоу локалних самоуправа ће бити милионске. Штедимо новац на администрацији и можемо да улажемо за друге потребе- рекао је Марјановић.

Он је додао да конзервативне процене говоре да се на чувању и изради 1.000 фактура оперативни трошкови могу смањити за 150.000 динара, те да ће уштеде у локалним самоуправама бити милионске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)