ДЕЦЕНИЈСКА ЗАРАДА 6.700 ДИНАРА: Власници пакета бесплатних акција од понедељка добили део своје зараде

С. Б.

01. 12. 2021. у 10:19

ВЛАСНИЦИ акција "Телекома" добили су у понедељак пропорционални део профита ове компаније. Почела је исплата укупно 4,16 милијарди динара добити зарађене прошле године. Грађани Србије, који су сувласници ове компаније, добили су нето 4,42 динара по акцији. Сви који поседују пакет бесплатних акција располажу са 31 деоницом ове компаније, тако да је њима јуче легао 137 динара. Са раније исплаћеним дивидендама и једнократком надокнадом од Акционарског фонда, зарадили су - 6.700 динара.

ДЕЦЕНИЈСКА ЗАРАДА 6.700 ДИНАРА: Власници пакета бесплатних акција од понедељка добили део своје зараде

Фото промо

"Телеком Србија" је акционару Републици Србији дивиденде исплатио по државним инструкцијама, а свим осталим акционарима преко Централног регистра хартија од вредности. "Телеком Србија" има милијарду акција од чега домаћа физичка лица имају 218,8 милиона акција, а страна физичка лица 33.400 акција. Нето дивиденда за те две категорије износи 4,42 динара по акцији, док за домаћа правна лица која имају 3.300 акција износи 5,2 динара.

Главни брокер куће "Моментум" Ненад Гујаничић, објашњава да је "Телеком" прошлог новембра исплатио међудивиденду од 2,58 динара бруто по акцији.

- Ово фактички значи да је компанија акционарима исплатила дивиденду која је скоро 50 одсто већа у односу на остварени профит у 2020. години - каже Гујаничић.

- Аеродром "Никола Тесла", услед промене делатности и пословања са губицима, ове године није исплатио дивиденду, док је Нафтна индустрија Србије, услед пословања са губитком, исплатила тек симболичну дивиденду од 6,14 динара по акцији бруто. Акционари који су добили бесплатне акције, а нису их продавали, до сада су на име дивиденде од ове три компаније добили износ од непуних 5.000 динара. Такође, још раније, од Акционарског фонда је једнократно исплаћено 1.700 динара.

Према Гујаничићевим речима, вредност пакета бесплатних акција је тренутно око 10.840 динара.

ШТА ЈЕ У ПАКЕТУ

ПАКЕТ бесплатних акција подразумева једну акцију Аеродрома "Никола Тесла", пет акција Нафтне индустрије Србије, 31 акцију "Телекома", седам акција Акционарског фонда и акције "Електропривреде Србије". До прекјуче сваки грађанин, који није продао део свог пакета, од дивиденди је добио укупно око 4.800 динара, а са јучерашњних 137 - примакли су се заради од 5.000 динара током последњих десет година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)