ГОРИВО ЈЕФТИНИЈЕ ЗА ТРИ НЕДЕЉЕ? Нафта на берзама у петак забележила драстичан пад, али је у понедељак поскупела

Е. Б. ТАЛИЈАН

30. 11. 2021. у 09:00

ГОРИВО на српским пумпама могло би да појефтини за три до четири недеље, уколико би се задржао пад цена сирове нафте на глобалном тржишту. Након суноврата цена у петак за више од 10 одсто, што је било највеће једнодневно појефтињење од априла 2020. године, у понедељак је дошло до поскупљења за око четири процента. Брент је после пада на 73,45 долара за барел, у понедељак коштао 76 долара.

ГОРИВО ЈЕФТИНИЈЕ ЗА ТРИ НЕДЕЉЕ? Нафта на берзама у петак забележила драстичан пад,  али је у понедељак поскупела

Фото З. Јовановић

До ове промене је дошло јер су инвеститори интензивирали тражњу како би искористили повољне цене. Претходно је драстично појефтињење изазвала нова варијанта вируса корона и страх од обновљених глобалних ограничења путовања, који би могли да поремете опоравак тржишта нафте.

Тренд кретања цене сировине одложено се одражава у малопродаји, јер рафинерије не набављају нафту на дневном нивоу, већ располажу одређеним залихама. Јуче је цена ауто-гаса на појединим пумпама у Србији била нижа за један динар него у претходном периоду и за њега је требало издвојити 101,90 динара. Евродизел је коштао 174,90, а бензин од 166, 40 до 167,90 динара.

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић каже да промене на глобалном тржишту увек одложено манифестују на цене горива у Србији, као и у свим земљама региона и Европе. Може се, како наводи, очекивати да ће се ефекат појефтињења осетити код нас за неких месец дана.

Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца и познавалац енергетских прилика, сматра да ће доћи до појефтињења горива на српским пумпама уколико остане непромењен тренд пада цена црног злата на светским берзама.

- Питање је колико ће се задржати овакво кретање нафте, али, можемо бити задовољни и ако не дође до даљег поскупљења деривата у Србији - истиче Атанацковић.

- Треба имати у виду и да се ефекат појефтињења сировине на берзама спорије одражава у малопродаји горива. С друге стране, када дође до поскупљења, та промена стигне брже на пумпе.

Он истиче да ће тренд кретања цена нафте зависити од одлуке Организације земаља извозница нафте, ОПЕК-а. Оне, како наводи, вероватно, трпе притисак да повећају производњу која би довела до даљег појефтињења нафте, имајући у виду актуелну енергетску кризу и скок цена осталих енергената.

Директор једне београдске пумпе Славиша Илић оцењује да би до пада цена на пумпама могло да дође за око три недеље.

- Тешко је прецизно прогнозирати када ће појефтинити гориво у малопродаји и колико, то све зависи од великих система на нашем тржишту - објашњава Илић.

- Када конкуренција спусти цене, никоме не одговара да држи скупље.

РУСИЈА: НЕМА ПОТРЕБЕ ЗА ХИТНИМ МЕРАМА

РУСИЈА не види потребу за хитним мерама на тржишту нафте због новог омикрон соја вируса корона, изјавио је у понедељак потпредседник руске владе Александар Новак. Он је истакао да нема потребе за исхитреним одлукама. Организације земаља извозница нафте - ОПЕК и њене савезнице нису се одазвале позивима САД да пумпају више нафте како би се смањиле цене овог енергента. Они остају при плану да постепено надокнађују прошлогодишње рекордно смањење производње тако што ће сваког месеца испоруке повећавати за 400.000 барела дневно. На овонедељном састанку ће се разговарати о јануарској производњи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)