КУПОВИНА НА ВЕЛИКО, БЕСПЛАТНИ УЗОРЦИ: У трговинама правимо осам грешака, а због њих трошимо и превише новца

Novosti online

28. 11. 2021. у 21:43

ОВО су најчешће грешке које људи направе када иду у куповину и проблеме с којима се сусрећу као последица свог деловања.

КУПОВИНА НА ВЕЛИКО, БЕСПЛАТНИ УЗОРЦИ: У трговинама правимо осам грешака, а због њих трошимо и превише новца

Фото Н. Скендерија

1. Испробавање "бесплатних узорака"

Многе компаније нуде бесплатне узорке за промоцију неких производа и побољшање корисничког искуства. Повремено зато настаје порив да купите производ који вам заправо не треба и води до импулсивне куповине, особито ако не планирате куповину унапред.

2. Пречесто одлажење у куповину

Требало би да размислите о недељним или месечним излетима у трговину, имајући на уму производе које обично користите или једете сваки дан. Одлазак у супермаркет једном недељно може добро доћи ако купујете храну која би се ускоро могла покварити. С друге стране, одлазак једном месечно помоћи ће вам да уштедите на бензину и путним трошковима.

3. Куповина из импулса, а не из потребе

Морамо куповати храну, хигијенске производе и лекове за наш свакодневни живот. Међутим, када набавимо производ само због тога да га имамо и тај се процес понавља неколико пута, онда купујемо из импулса. То се обично догађа када, на пример, идемо у куповину на празан желудац. Кад смо гладни, још више жудимо за свим тим примамљивим и укусним слаткишима на благајни. Сјајан начин да то избегнете је одлазак у супермаркет након што сте јели. Друга препорука је да унапред испланирате куповину како се не би морали враћати у трговину по тај "заборављени артикл", јер би на крају могли отићи из продавнице с више производа него што сте намеравали да купите. Препоручљиво је направити јеловник и направити списак намирница који ће вам помоћи да одредите приоритете основних ствари, односно хране и средстава за чишћење.

Фото М. Анђела

 

4. Куповина на велико

Кад год купујемо паковану робу у великим количинама, осећамо се као да штедимо тоне новца. Међутим, ови производи могу сакрити стварну цену и понекад можемо завршити бацањем покварене хране. Зато бисмо требали предузети потребне мере које ће нам уистину помоћи да уштедимо новац и време, попут куповине мањих паковања.

Фото: Д.П.

 

5. Допустите да вас изглед завара

Када је реч о воћу и поврћу, многе од нас занесе њихов изглед. Верујемо да је "лепо" једнако квалитету. Ипак, у случају ових производа, треба узети у обзир још много тога: боја, мирис, чврстоћа и величина такође су важни. Штавише, многе радње полирају воће како би изгледало укусније. Дакле, пре него што одаберете производ који изгледа лепо и сјајно, требало би га помирисати и додирнути како би били сигурни да је зрео.

 

6. Куповина пакованог меса и поврћа

Како бисмо месо или поврће одржали свежим, можемо користити одређене врсте паковања попут вакуумске амбалаже. Али, друге врсте паковања могу представљати проблеме. На пример, могу садржавати микробе који утичу на храњиве ствари у тим производима. То се догађа као резултат непохрањивања производа у хладном складишту или неправилне контроле температуре.

Фото М. Анђела

7. Одлазак у куповину на крају дана или недеље

Истраживање је показало да су импулсивне одлуке последица умора повезаног с различитим активностима које радимо током дана. Што се тиче куповине, то може представљати проблем ако у супермаркет идемо на крају дана или у недељу када је људи више и редови су дужи. Куповина намирница ујутро може нам помоћи да скратимо време боравка у радњи и избегнемо било каква искушења која се могу наћи у главним пролазима.

8. Не користимо своје цегере или кесе за куповину

Постоје нека правила која регулишу коришћење пластичних кеса у супермаркетима како би се избегло накупљање отпада који ће загађивати околину. Штавише, многе установе својим купцима наплаћују кесе које користе. Користећи властите торбе од тканине или других материјала, не само да бринемо о нашој планети, него и штедимо нешто новца.

Фото: Depositphotos

БОНУС ВИДЕО - ОД РУГЛА ГРАДА ДО ЛУКСУЗНОГ НАСЕЉА: Београд на води - некад и сад

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)