ПОСТ И У НОВЧАНИКУ: У многим рибарницама цене порасле уочи предстојећих слава

Е. Б. Т.

29. 11. 2021. у 15:13

ОД јуче је почео божићни пост који траје до 7. јануара, а главна намирница на трпези, свежа риба, поскупела је од 20 до 100 динара у рибарницама.

ПОСТ И У НОВЧАНИКУ: У многим рибарницама цене порасле уочи предстојећих слава

Фото Е. Б. Т.

Цена килограма очишћеног шарана је од 480 до 550 динара, док калифорнијска пастрмка кошта 620, а била је 545 динара. Рибарнице имају сталне акције снижења тако да се ове две најтраженије врсте могу наћи и јефтиније. У трговинским ланцима је њихова цена нижа и креће се од 400 до 470 динара за килограм.

Кућни буџет грађана су већ оптеретила многобројна поскупљења хране, која су последица дешавања на глобалном тржишту услед пандемије. Српске породице сада чека и висока цена рибе, јер ће то бити једна од главних намирница на њиховој трпези током поста. Упркос томе, не смањује се куповина овог производа.

- Код нас је потражња увек велика, а током поста очекујемо лудницу - каже Зорица Рацић из једне познате београдске рибарнице.

- Иду добро све врсте рибе. Грађани купују и оне најскупље, као што су лосос и туна.

Она истиче и да се све више пазари печена риба, јер грађани немају времена да је спремају. За ту услугу треба издвојити још 250 динара. Килограм сома у рибарницама кошта 870 динара, а цена смуђа је 1.050 динара и није се мењала. Међу најјефтинијима је скуша која се креће од 350 до 380 динара. Ослић кошта од 450 до 480 динара. Тражене су и скупље врсте морске рибе, као што су бранцин и орада, за које треба издвојити од 950 до 1.100 динара. Цена туне је 1.690 динара. Филети лососа су 1.990 до 2.150 динара у рибарницама, док у трговинским ланцима коштају од 1.840 до 2.300 динара.

- Нисам изненађена што је риба поскупела, све цене су отишле горе - каже Наташа Стојановић из Београда.

- Наша породица увек пости, а тако ћемо и ове године. Ми се трудимо да рибу једемо макар једном недељно, а током поста више пута.

Неће све породице моћи често себи да у наредних 40 дана приуште ову намирницу. Сузана Марковић истиче да ће током поста на њиховој трпези углавном бити заступљене посне пите, пасуљ, јела од кромпира и различитог поврћа.

Риба углавном из увоза

СРБИЈА увози око 75 одсто рибе, а само је 25 процената из домаће производње. Због виших цена житарица које се користе у исхрани рибе, ове сезоне је конзумни шаран скупљи за 50 одсто у односу на прошлу годину. У велепродаји на рибњаку, плаћа се 320 динара за килограм.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)