ДОГОВОР НАМ УШТЕДЕО 22 НОВЕ БОЛНИЦЕ! Споразумом са Русијом Србији остаје скоро 1,1 милијарда евра

Е. Б. Т.

27. 11. 2021. у 09:24

ДОГОВОР председника Србија Александра Вучића са шефом Руске Федерације Владимиром Путином о цени гаса, осим енергетске сигурности, Србији је донео уштеду од скоро 1,1 милијарде евра!

ДОГОВОР НАМ УШТЕДЕО 22 НОВЕ БОЛНИЦЕ! Споразумом са Русијом Србији остаје скоро 1,1 милијарда евра

Фото архива

У ситуацији када плави енергент на берзама достиже вртоглаве цене, наша земља ће га плаћати знатно испод тржишне вредности, односно 270 долара за 1.000 кубних метара.

Тако ће бити наредних шест месеци, а како "Новости" сазнају, дозвољено је да повучемо око две милијарде кубика гаса у том периоду.

За 1,1 милијарду евра, коју ће Србија уштедети, могу се изградити и опремити 22 савремене болнице или 2.600 вртића. То је једна четвртина средстава које су предвиђене нашим буџетом за капиталне инвестиције, јер је за следећу годину опредељен рекордан износ од 4,1 милијарде евра. Србија би могла да изгради око 130 километара ауто-пута за износ који смо уштедели успешним преговорима.

Економска димензија овог успеха говори сама за себе. Наша страна је издејствовала снабдевање гасом по цени која је читава 542 долара испод тржишне цене за 1.000 кубних метара. Када се узме у обзир да се Србији по овом аранжману дозвољава да повуче око две милијарде кубика, долазимо до фантастичне бројке од безмало 1,1 милијарде евра, која за нашу страну представља уштеду, а за руску пропуштену добит.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)