ОД ЧАЧКА ДО ПОЖЕГЕ ЗА 20 МИНУТА: До Нове године завршени радови на овој деоници ауто-пута (ВИДЕО)

Novosti online

26. 11. 2021. у 20:12

ДИНАМИКА радова на изградњи деонице ауто-пута од Прељине до Пожеге је убрзана, а како се планира, до Нове године ће се од Чачка до Пожеге стизати за 20 минута.

ОД ЧАЧКА ДО ПОЖЕГЕ ЗА 20 МИНУТА: До Нове године завршени радови на овој деоници ауто-пута (ВИДЕО)

Фото архива

Ово је јако значајно, јер ће се одмах наставити градња саобраћајнице према Црној Гори и БиХ.

За деоницу од Прељине до Пожеге у стручним круговима важи да је најзахтевнија на ауто-путу „Милош Велики“.

Тунели, мостови, надвожњаци

Од укупне дужине трасе, око 50 одсто је у тунелима, мостовима, надвожњацима. Пројектована дужина деонице износи око 30 километара.

У трупу ауто-пута предвиђено је 30 мостова (укупне дужине 6.500 метара, односно око 3.250 метара ауто-пута), шест надвожњака у склопу девијација (укупне дужине 555 метара), четири надвожњака у склопу петљи (укупне дужине 1.600 метара) и пет мостова ван ауто-пута (укупне дужине 300 метара).

„Ако се узме да сад путовање између Пожеге и Чачка траје око сат, сат и по, када се заврши ауто-пут стићи ће се за 20 минута“, изјавила је главни пројектант ЦИП-а Невенка Ђокић.

Током изградње ауто-пута максимално се води рачуна о безбедности, а постављају се заштитне ограде највећег квалитета. Највећа заштита је на мостовима, а ограда може да издржи и удар шлепера који се креће великом брзином и под пуним је теретом.

Сада је на градилишту преко хиљаду радника. Ово је и највећи камионски посао тренутно на Балкану.

„Овде сваки дан прође преко хиљаду камиона и то је сигнал да се приближавамо крају“, тврди министар инфраструктуре Томислав Момировић.

У Пожеги пројектована деоница се наставља на деоницу Пожега–Бољаре, који представља ауто-путну везу са Црном Гором и чија се израда идејног пројекта очекује, и на деоницу Пожега–Kотроман, која представља ауто-путну везу са Сарајевом и чије је пројектовање у току, пренео је РТС.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)