НЕ МОРАМО ДА УВОЗИМО СТРУЈУ: Успешно завршена ревитализација у термоелектрани "Никола Тесла Б", пуштен Блок 1

Е. Б. Т.

26. 11. 2021. у 19:34

БЛОК Б1 у термоелектрани "Никола Тесла Б", после успешно завршене ревитализације, пуштен је у петак ујутру у пробни рад. Укључивањем на мрежу овог постројења обезбеђена је стабилност у снабдевању струјом и надомештени су мегавати који су Србији недостајили, тако да неће морати више да увози електричну енергију. Веома је значајно и да је смањена емисија штетних материја.

НЕ МОРАМО ДА УВОЗИМО СТРУЈУ: Успешно завршена ревитализација у термоелектрани Никола Тесла Б, пуштен Блок 1

Фото ЕПС

Као што је и обећано приликом посете председника Србије Александра Вучића, ревитализација блока Б1 завршена је на време и тиме је додатно обезбеђена енергетска сигурност државе - рекао је вршилац дужности директора "Електропривреде Србије" Милорад Грчић. - Овај блок сада има снагу 670 мегавата, што је за 20 мегавата више него пре модернизације, а додатно му је продужен радни век и повећана ефикасност.

Осим тога, ова ревитализација смањиће емисију азотних оксида испод 200 милиграма по кубном метру.

- Еколошки пројекти интензивно се раде и у ТЕНТ А и Б - наводе у ЕПС. - Циљ је да у највећој фабрици струје на Балкану, где се производи више од половина електричне енергије реализују сви пројекти за заштиту животне средине и да до 2027. све термоелектране ЕПС буду у потпуној усаглашености са Директивом о индустријским емисијама.

Стручњак за енергетику Милош Здравковић, оцењује да је прикључивање на мрежу ревитализованог Блока Б1 значи енергетску стабилност и безбедност. Он истиче и да ово доноси прилив у буџет:

- Повећали смо инсталисану снагу и добили 20 мегавата више, а век трајања је продужен за 30 година. Тај ремонт је морао да се уради, јер би термоелектрана стала. Значајно је и што ми сада не морамо да увозимо струју. Толико нам је недостајало. Имамо срећу и што смо од Републике Српске увозили електричну енергију и можемо да је враћамо у мегаватима, а не да је плаћамо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)