АМЕРИКАНЦИ "ЗАВРНУЛИ" ВЕНТИЛЕ И ЕВРОПЉАНЕ: Шта је кључни разлог који је довео до енергетског поремећаја у ЕУ и зашто цене гаса дивљају

Е. Б. ТАЛИЈАН

26. 11. 2021. у 10:00

ГАСНУ кризу нису изазвали ни енергетски, нити економски разлози, већ геополитички. До ње је довела намера САД да нанесе штету Русији. Зато притискају европске земље да од Руса не купују плави енергент. Државе у ЕУ нису склапале уговоре са "Гаспромом", нити су обезбедиле резерве гаса и дошле су у ситуацију да остану без њега.

АМЕРИКАНЦИ ЗАВРНУЛИ ВЕНТИЛЕ И ЕВРОПЉАНЕ: Шта је кључни разлог који је довео до енергетског поремећаја у ЕУ и зашто цене гаса дивљају

Зграда "Гаспрома" у Москви / Фото АП

Ово у разговору, за "Новости", каже Војислав Вулетић, председник Скупштине Удружења за гас, истичући да на тржишту не постоји недостатак плавог енергента:

- Русија је испунила све уговорене обавезе у вези са испоруком природног гаса. Онда је количине, којима је могла да снабдева ЕУ, преусмерила ка Кини. Европа је очекивала да ће добити гас од САД, које га, иначе, немају довољно ни за себе. Прошле зиме су, за потребе Масачусетса и Бостона, увезли овај енергент од Руса. Оно што је било планирано за Европу, Американци су извезли на азијско тржиште, јер су тамо више платили.

У околностима када су многе земље ЕУ остале без гаса и расте тражња, берзански трговци подижу његову цену. Оне државе које су, како каже Вулетић, испале наивне, морају тај енергент да плаћају три пута скупље него што би било нормално. Аустрија је са "Гаспромом" склопила уговор на 20, а Мађарска на 15 година. Вулетић наглашава да тако раде суверене земље. Русија задовољава 35 до 40 одсто европских потреба за плавим енергентом. Са исто толико процената ЕУ се снабдева из својих извора, Норвешке, Холандије и Шкотске, а остатак увози из Алжира, Катара, Азербејџана, САД.

Вулетић истиче да би пуштање у рад гасовода "Северни ток 2", који треба да допрема руски гас у Немачку и Европу, решило проблем снабдевања ЕУ, јер је његов капацитет 55 милијарди кубних метара гаса годишње:

- То што се спречава почетак његовог рада су америчке игре у које су укључени и Пољаци и Украјинци. У суштини наноси се штета Европи, а посебно Немачкој, јер су они највише заинтересовани за руски гас, зато што затварају нуклеарке и хоће да их замене гасним електранама.

Иначе, уочи доласка све хладнијег времена, цена гаса на берзи последњих дана поново прелази 1.000 долара за хиљаду кубних метара.

РАСТ ПРИВРЕДЕ ПОДИЖЕ ПОТРОШЊУ

СРБИЈА сада троши око 2,5 милијарде кубних метара гаса годишње, а последњих неколико година нешто мање количине од тога. Потрошња у нашој земљи расте, јер се привреда развија. Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић истиче да у нашој земљи постоји инвестициони налет, и додаје да ће већ завршетком гасовода Београд-Ваљево, бити потребно 100 милиона кубних метара гаса додатно, пошто се између Ваљева и Сремске Митровице налази индустријски део.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)