ВУЧИЋ ИЗ СОЧИЈА ДОНЕО ПРЕКО МИЛИЈАРДУ ЕВРА: Ево какве су користи уговора које је председник Вучић потписао

Novosti online

25. 11. 2021. у 19:16

ОСТВАРЕНА цена за испоруке Руског гаса Србији за првих сест месеци 2022. по цени од $270/1000м3 представља велики успех за нашу земљу.

ВУЧИЋ ИЗ СОЧИЈА ДОНЕО ПРЕКО МИЛИЈАРДУ ЕВРА: Ево какве су користи уговора које је председник Вучић потписао

Фото: Инстаграм/Будућностсрбије

Ово посебно кад се узму у обзир тренутна несташица овог енергента у Европи, тржишне околности на Европским берзама гаса, као и висок степен флексибилности у повлачењу количина који је обезбедила наша страна.

Наиме, на референтној Европској берзи (Ротердамски ТТФ) за првих шест месеци 2022. данас су затваране трговачке трансакције по цени од ЕУР 68.77/МWх, то јест $812/1000м3. Берзе су посебно осетљиве на прва три месеца 2022: на ТТФ су се за период јануар - март данас затварале трансакције на невероватних ЕУР 91.5/МWх, то јест $1080/1000м3. Овде је важно напоменути да се овако исказане цене односе на испоруку ФИКСНИХ количина, у уједначеном дијаграму испоруке током уговорног периода.

Насупрот томе, уговорених $270/1000м3 представља вансеријски добар посао за нашу земљу. Посебно кад се узме у обзир да Србија има висок степен флексибилности у повлачењу уговорених количина - може оптимално да их димензионише у складу са својим реалним потребама. Ове ће одредити укупан енргетски биланс земље у наредним месецима: обим потражње за енергентима у складу са оштрином зиме, али и степеном падавина и хидролошким приликама. Познаваоци прилика објашњавају да се овакве опционалности додатно наплаћују и до 40% уговорене цене.

Економска димензија овог успеха говори сама за себе. Наша страна је издејствовала снабдевање гасом по цени која је читавих $542/1000м3 испод тржишне цене. Када се узме у обзир да се Србији по овом аранжману дозвољава да повуче цца 2 милијарде метара кубних, долазимо до фантастичне цифре од безмало ЕУР 1,1 милијарде која за нашу страну представља уштеду, а за Руску пропуштену добит.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)