ОТП банка представила пословне резултате и покренула Генератор Зеро

Промо

18. 11. 2021. у 12:00

Банкарски лидер на путу "зелене транзиције"

ОТП банка представила пословне резултате и покренула Генератор Зеро

Предраг Михајловић

Након успешно завршене најкомплексније банкарске интеграције на овим просторима, ОТП банка Србија представила је пословне резултате који су обележили 2021. годину и позиционирали је као водећу финансијску институцију на домаћем тржишту у бројним сегментима. ОТП банка је водећи кредитор привреде и становништва и лидер на тржишту услуга факторинга и лизинга, а у наредном периоду наставља процес интензивне дигитализације и увођења иновација. Једно од кључних стратешких усмерења обележиће "зелена транзиција" у пословању, односно посвећеност одрживом пословању и еколошкој одрживости, што потврђује и тема новог Генератор Зеро предузетничког конкурса, који је данас званично отворен.

Генератор Зеро

- ОТП банка је започела пут зелене транзиције великим корацима, о чему сведоче бројне зелене иницијативе које смо покренули. Поносни смо на чињеницу да наша банка користи искључиво зелену енергију, што потврђује зелени сертификат ЕПС-а, док наша централна зграда користи сопствене соларне панеле. Желимо да охрабримо и наше клијенте да буду еколошки одговорни кроз понуду нових зелених банкарских поизвода које интензивно развијамо а који ће подразумевати финансијску, експертску и саветодавну подршку. То потврђујемо и кроз нови позив пројекта Генератор Зеро који данас отварамо за све пројекте и решења која имају за циљ смањење карбонског отиска. Подршку ка зеленој стратегији добијамо и од матичне ОТП Групе која је за све банке чланице потписала Принципе за одговорно банкарство Уједињених нација, што је јединствени оквир за одрживо пословање овог сектора, развијен кроз партнерство између банака широм света и Програма за финансијску иницијативу у области животне средине УН-а. Тиме смо се придружили највећој светској банкарској заједници фокусираној на одрживо финансирање - рекао је Предраг Михајловић, председник Извршног одбора и ЦЕО ОТП банке.

Генератор Зеро посвећен је подршци и награђивању иновационих пројеката који представљају одржива решења са реалним и мерљивим утицајем на смањење карбонског отиска, као једног од највећих изазова данашњице. Конкурс је данас отворен за микро, мала, средња предузећа, стартап компаније, стартап неформалне тимове и предузетнике, који се могу пријавити путем сајта www.генератор.рс до 20. децембра 2021. године. Награда ОТП банке за победничко решење је новчани износ од два милиона динара, као и дугорочна експертска подршка на пољу пословне експанзије и проналажења нових развојних могућности.

Значај Генератора препознали су и бројни партнери: Мастерцард, Сцхнеидер Елецтриц, Босцх, ИЦТ ХУБ, Србија Иновира, Иницијатива Дигитална Србија, Нетокрација и БОШ – Београдска отворена школа, као и ОТП Лаб иновациони хаб ОТП Групе и инвестициони фонд Портфолион. За најбоље финалисте, партнери пројекта такође обезбеђују бројне вредне награде.

На догађају који је ОТП банка приредила за медије, члан Извршног одбора за финансије Бранимир Спасић је представио финансијске резултате и том приликом истакао да ОТП банка данас заузима прво место на тржишту у погледу кредитирања привреде И становништво са укупно 3.9 милијарди евра пласираних кредита, уз 5.3 милијарди ЕУР активе и нето профитом од 54 милиона евра на крају трећег квартала ове године, што је раст од 100% у поређењу са истим периодом прошле године.

Вук Косовац, члан Извршног одбора за становништво, подсетио је да је ОТП банка пионир у дигитализацији и увођењу иновација на српском банкарском тржишту и закључио:

"Задовољство клијената је наш најважнији приоритет, а као прави партнер, планирамо да им у будућности будемо још снажнија подршка. Бићемо уз њих и увек тражити могућност да доведемо најбоља решења из региона и света за њихове потребе. Како бисмо не само реаговали на промене у навикама корисника, већ их усмеравали ка новим и практичнијим решењима, клијентима нове ОТП банке на располагању су бројни, најсавременији начини управљања личним финансијама".

ОТП је добио признање и светског магазина Глобал Финанце Неw Yорк за најбољу банку за мала и средња предузећа и за приватно банкарство у Централној и Источној Европи, као и за најбољу финансијску лабораторију за иновације на свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)