ОЧЕКУЈЕ СЕ И НОВИ РАСТ: Пшеница најскупља у последњих 13 година – ратари чувају залихе

Новости онлајн

15. 11. 2021. у 21:28

НА ЕВРОПСКИМ берзама пшеница има највишу цену од 2008. године. Стање на светском тржишту одражава се и на продају пшенице у Србији. Од октобра прошле године цена је виша за 36 одсто. Понуда је ових дана ограничена, пшеница се чува, јер се очекује нови раст цене.

ОЧЕКУЈЕ СЕ И НОВИ РАСТ: Пшеница најскупља у последњих 13 година – ратари чувају залихе

Фото Танјуг

Јоца Катић, пољопривредник из Житишта, имао је 20 јутара пшенице. Род је сместио код складиштара и прати ситуацију на тржишту.

- За разлику од прошлих године, ове године сам такорећи оставио 90 посто моје производње. Јер ова цена која је сад присутна све нас је на неки начин изненадила и просто навела да пробамо да што већу количину пшенице оставимо за неко време које долази - истиче Катић.

Нова пшеница је већ никла, процена је да ће је бити 630.000 хектара, 30.000 више него лане, а разлог је висока цена. Сетва је скупља од претходне, јер је дупло виша цена минералног ђубрива, које је основ за добар род.

- Ако сад ниси уложио, а не роди ти за идућу годину, а остане рецимо пшеница на тих 30 динара, онда опет имаш проблем, немаш количину, џабе цена - каже пољопривредник из Ковина Жарко Миланов, за јавни сервис.

На Продуктној берзи у Новом Саду тренутна цена пшенице је 31 динар за килограм без ПДВ-а. Да ће и наредних месеци бити тражена роба потврђују недавно потписани уговори.

- Ми смо закључили уговор на нивоу цена од 32 динара и десет пара на паритету ЦПЦ односно франко купац за испоруку од 15. јануара до 31. јануара 2022. године - наглашава Верица Попов, Продуктна берза Нови Сад.

Са прелазним залихама Србија ове године има око 3,5 милиона тона пшенице, половина је довољна за домаће потребе, остало може у извоз.

БОНУС ВИДЕО: 

КАКО ПРОВЕРИТИ РАДНИ СТАЖ: Јелица Тимотијевић из ПИО фонда у новој епизоди Фт1П

 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)