НЕМА СКИЈАЊА БЕЗ 1.500 ЕВРА: Почиње зимска сезона, рачуница за четворочлану породицу није мала

Ј. Субин

04. 11. 2021. у 15:26

НА скијање, ове сезоне, четворочлана породица не може да пође без најмање 1.500 евра.

НЕМА СКИЈАЊА БЕЗ 1.500 ЕВРА: Почиње зимска сезона, рачуница за четворочлану породицу није мала

Фото shutterstock

За те паре, на Копаонику, могу да изнајме прилично скроман смештај, далеко од центра, покрију трошак хране и купе шестодневни "ски-пас". Само за њега треба да издвоје око 400 евра. Цене зимовања у Србији су толико "усијане" да породични одмор, у луксузним хотелима на "Копу", за седам дана достиже вртоглавих 6.000 евра! Колико Срби воле скијање, говори и податак да је чак и у оваквим објектима тешко доћи до собе.

Није међутим на Копаонику све "папрено". И даље "живе" објекти, који су на стази, а може породица прилично повољно да прође. Најам четворокреветног апартмана на Гобељи, за седам дана, кошта око 1.200 евра, у јануару. У то су укључени доручак и вечера.

Најповољнији смештај је у Јошаничкој Бањи. Ту се за 100 евра може изнајмити соба, за шест ноћи. Ипак, кошта свакодневни пут, али и паркинг до Ски-центра Копаоник. Доскоро су и цене у Брзећи биле повољније, међутим, од када је пуштена гондола, и овде је смештај поскупео.

Дејан Љевнаић, Фото Приватна архива

Осим на Копаонику, скијаши могу да уживају и на Старој планини, Златибору и на Дивчибарама. Свакако, цене су овде, осим на Златибору, доста повољније, али је и скијање прилично скромно. Нарочито када је реч о дужини уређених стаза. Цена шестодневног ски-паса на Торнику и Старој планини је око 9.400 динара.

Последњих година једна од омиљених дестинација српских скијаша је и Јахорина. На велика врата се вратила међу љубитеље зимског спорта.

- Интересовање за скијање је у односу на прошлу годину веће за 50 одсто - рекао нам је Дејан Љевнаић, директор Олимпијског центра "Јахорина".

- Постоји велико интересовање, децембар је пун гостију из окружења. Највећи пројекат који смо урадили јесте гондола Пољице, а ту је и пет нових жичара. Сада имамо капацитет од 9.500 скијаша на сат.

Најам апартмана на Јахорини креће се, за седам дана, од неких 300 евра, па до више од 1.000. Најскупљи је смештај у хотелима, где седмодневни одмор, уз полупансион, може да кошта и до 1.500 евра, за две особе. Цена ски-паса, за шест дана, износи 123 евра.

Велики број скијаша и ове године ће зимовати у иностранству. Корона је прошле године многе ски-центре закључала, али се очекује да ће ове сезоне туристе пуштати. Засад је сигурно да ће моћи да се иде у Аустрију, Словенију и Француску. Европски ски-центри, ако се изузму луксузни хотели, имају направљен концепт зимовања у вишекреветним апартманима. Па уз повољне цене ски-карата, удобне апартмане, у Србији се продају аранжмани за ове дестинације за свега неколико стотина евра. Са све аутобуским превозом. Тиме се баве највише удружења љубитеља скијања.

"ТРИ ДОЛИНЕ" ОМИЉЕНА ДЕСТИНАЦИЈА

ТРЕНУТНО не можемо да идемо у Италију, али за наше чланове имамо организоване туре у Француску и Аустрију - рекао нам је Горан Поповић из Удружења љубитеља скијања "Скиманијаци".

Скијање у Ливињу, у новембру и децембру, кошта око 330 евра. Ту су урачунати пут, смештај и ски-пас. Скијање у Француској, преко овог удружења, у децембру, износи 410 евра, у ски-центру "Три долине".

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)