ПЕТ СТВАРИ КОЈЕ ПОДИЖУ ЦЕНУ СТАНА: Због ових захтева нови квартови у Београду све више личе на ризорте

Novosti online

28. 10. 2021. у 09:35

РАШТРКАНЕ зграде, оне које "штрче" по фасади, висини и начину градње, те се не уклапају у постојећи амбијент - ма како квалитетне или модерне биле, више нису топ тренд.

ПЕТ СТВАРИ КОЈЕ ПОДИЖУ ЦЕНУ СТАНА: Због ових захтева нови квартови у Београду све више личе на ризорте

Фото: Депоситпхотос

Идеја инвеститора се сада махом базира на изградњи читавих "градића", односно комплекса који нуде све и визуелно подсећају на светске ризорте.

Таква насеља имају своју клијентелу, пре свега ону с јачом платежном моћи, јер не нуде само стамбену јединицу већ и неке друге бенефиције: осигурано окружење (углавном ушушкано, затворено), надзорне системе из безбедносних разлога (обезбеђење, камере), затим зеленило које уређују професионалне агенције, услужне објекте, разне установе.

Ако ових дана тражите стан на Новом Београду, Врачару, Савском венцу, Палилули, где можемо срести такве врсте квартова, онда обратите пажњу на ових пет одлика које се цене и подижу вредност некретнине.

Миран крај, пун зеленила, а близу центра, једна је од карактеристика, а добар пример за то је Лекино брдо. Овај део града је довољно удаљен од централних збивања и гунгуле, а опет - одлично повезан и снабдевен. Последњих година баш ту, и генерално око Јужног булевара, зграде ничу малтене као "печурке после кише", док вредност станова непрестано расте.

"Припрема, позор, сад" је гесло којим бисмо могли описати неке данас актуелне делове Београда, у контексту добре припреме и организације, односно планирања простора и места за безбедно и лагодно становање. Шта то значи? Станови имају барем једно гаражно место, прате се светски стандарди у смислу уређења, као и протоколи везани за обновљиве изворе. Додуше, уз некретнину је потребно доплатити за гаражу, али ко је спреман да плати за стан у елитнијем кварту - ретко прави питање.

Конкретно на Лекином брду гаража од двадесетак квадрата кошта око 18.000 евра.

Трећа битна одлика везана је за сам стан, а односи се на спратност, осветљење, уређеност. Идеални спратови су 1, 2. и 3, премда је овај средњи највише на цени. Такође, купцима је важно природно осветљење, а терасе се све чешће праве каскадно, како не би дошло до заклањања погледа, односно како би неке биле што ушушканије (ветар итд). Панорамски поглед је додатни бонус.

Вртић, школа, амбуланта, салони, ординације, прехрамбене продавнице и томе слично, на 200 до 500 метара од стана су 4. важна карактеристика која прати најтраженије београдске станове данас. Тако нешто је, заправо, могуће извести - тако да сви станари буду задовољни - само ако се праве изоловани квартови, као што рекосмо, налик на ризорте. У њима би требало да се налази све што просечном човеку данас треба, тако да до битних објеката може стићи брзо и лако, углавном пешке.

За неке купце и стандарде прошло је време станова у којима, рецимо, веш-машина стоји у купатилу, а гости користе тоалет који и домаћини. Другим речима, праве се тзв. "техничке просторије" за уређаје попут веш-машине, одвојене собе за сушење веша, затим гостињски тоалет, спаваћи блокови са две одвојене собе, купатила унутар спаваћих соба итд. Осим тога, акценат је на пространим терасама, јер је јасно да премале терасе готово да немају смисао.

(Телеграф Бизнис)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: Београђанка - градска осматрачница

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)