ЗАМЕНСКИ ВАУЧЕРИ СУ УСИЈАЛИ ОДНОСЕ: Министарка каже да ће агенције морати да врате паре, у ЈУТА тврде - нема

Ј. Субин

28. 10. 2021. у 09:11

ПОЧЕТАК наредне године дефинитивно ће "заледити" рачуне туристичких агенција у Србији! Када буду морали од 15. јануара да врате путницима новац за неискоришћена путовања, готово је извесно да ће многе ставити "кључ у браву". С друге стране, варнице између ресорног министарства и туристичких агенција ових дана не престају, па су постали упитни проценти неискоришћених аранжмана, али и то хоће ли уопште туристи добити новац назад. Док агенције тврде да је то тешко оствариво, у Министарству туризма истичу да разлога за одлагање нема.

ЗАМЕНСКИ ВАУЧЕРИ СУ УСИЈАЛИ ОДНОСЕ: Министарка каже да ће агенције морати да врате паре, у ЈУТА тврде - нема

Архива

- Најмање 70 одсто заменских ваучера је реализовано, а не 50 - рекла је министарка туризма Татјана Матић. - Још се не зна колика је вредност нереализованих аранжмана. Агенције које нису успеле да реализују ваучере мораће да врате новац. Онима које нису ликвидне у томе би могло да помогне Министарство, које спрема уредбу за ту намену.

На тај начин држава ће омогућити агенцијама да подигну кредите са каматом од 0,5 одсто и грејс периодом од две године. А, како би могле да подигну ове кредите, агенције ће морати да докажу да је новац уплаћен њиховим инопартнерима, а није коришћен у неке друге сврхе. Биће донета и измена уредбе о заменским путовањима, за земље код којих ће бити продужен рок. Међу њима су Француска, Италија, Шпанија, Бугарска и Малта.

- У Грчку се могло путовати, свако ко је желео могао је да искористи заменске ваучере - казала је Матићева. - Овог лета нисте могли да нађете лет за Турску колико су били пуни чартери. Продужићемо рок за заменска путовања у земље где нису признавали наше сертификате о вакцинацији.

Да је искоришћено 70 одсто заменских путовања не сматра и директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић. Како тврди, одрађено је 50 одсто њих, а ресорно министарство нема уопште податке о томе, нити је током ових месеци послало туристичку инспекцију у агенције, да "покупи" ту информацију.

- Министарка Матић прича да је искоришћено 70 одсто ваучера, а не зна која је вредност нереализованих путовања - говори Сеничић. - Министарство је тражило од агенција број и висину неискоришћених аранжмана, али је тај захтев био нејасан, па многи нису ништа ни послали, јер нису били сигурни шта треба. То су све агенције које раде по закону, које су измириле обавезе према иностраним партнерима. Новац је потрошен на текуће пословање, јер се очекивало да ће бити посла.

Када је реч о кредитима из Фонда за развој, што су били обећани још у априлу прошле године, Сеничић каже да највећи број оних који су аплицирали није још добио позитивно решење. Поједине агенције имају дугове неколико стотина хиљада евра према путницима.

- Потребно је наћи одрживо решење, јер агенције неће имати новац да врате путницима од јануара, уколико се буде инсистирало на томе - јасан је Сеничић. - Прогласиће банкрот, а онда пада све на терет осигуравајућих кућа. Нисам сигуран да ће оне моћи да намире све путнике.

ПРОПАЛЕ ПАРЕ ОД "МУЗЕНИДИСА"

ОКО три милиона евра, од српских путника, пропало је заједно са нестанком једног од најпознатијег туроператера "Музенидис" из Грчке. Према речима Сеничића, агенције у Србији су од својих прихода омогућиле путницима да летују.

- Држава би могла да се договори са властима у Грчкој да нам се врате паре од пропале агенције "Музенидис" - сматра Сеничић. - Најам апартмана не ради се преко агенција, већ директно са власницима и они су нам рекли да не могу да нам врате новац.

СУБВЕНЦИЈЕ И ПОЛИСЕ

МИНИСТАРСТВО туризма спрема и субвенције, односно давање банкарских гаранција агенцијама за полисе које су предуслов да добију лиценцу. На основу лиценце се, затим, добијају полисе осигурања, одакле се исплаћује новац путницима.

Иначе, многим агенцијама 1. октобра истекле су лиценце и оне не могу да организују путовања, док их не обнове.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)