НИСТЕ ИСКОРИСТИЛИ ЗАМЕНСКЕ ВАУЧЕРЕ ЗА ЛЕТОВАЊЕ? Објављено када ће агенције вратити новац грађанима

Новости онлине

26. 10. 2021. у 18:35

МИНИСТАРКА трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић поручила је данас да ће туристичке агенције морати да врате новац грађанима који до предвиђеног рока - 31. децембра ове године не буду искористили заменске ваучере за путовања која су уплатили пре пандемије.

НИСТЕ ИСКОРИСТИЛИ ЗАМЕНСКЕ ВАУЧЕРЕ ЗА ЛЕТОВАЊЕ? Објављено када ће агенције вратити новац грађанима

Фото: Депоситпхотос

- Новац ће бити враћен тим грађанима у периоду након 15. јануара, а ово се поготову односи на Грчку с обзиром на то да нема никаквог правног основа да се заменски ваучери продуже - казала је Матићева.

Додала је да се ради о малом броју грађана који нису искристили ваучере за заменска путовања, као и да ресорно министарство нема прецизну информацију о ком износу је реч.

Матићева је изјавила да је разговарала са грчком министром туризма на тему уредбе о законским ваучерима и да је том приликом Грчка најавила да ће новац српским агенцијама бити враћен.

- Видећемо како ће се ова одлука грчких власти даље рефлектовати на пословање наших туристичких агенција. Они сматрају да је прошла сезона била добра и да су дошли на 80 одсто од своје најбоље туристичке сезоне икада, а да велики број чине туристи који традиционално летују у Грчкој - рекла је Матићева.

Такође, додала је да Грци сматрају да је највећи број српских туриста који је био у прилици искористио заменске ваучере, те да је остао мали број људи који због приватних и финансијских разлога нису успели да отпутују ове године.

Подсетила је да је и Србија донела уредбу о заменским путовањима и додала да ће наше агенције, по тој уредби, од 15. јануара, грађанима који нису успели да реализују заменске ваучере морати да врате новац.

Нагласила је да је велики број агенција искористило ваучере и да се неискоришћена путовања односе на земље у којима је постојала забрана уласка због ситуације са пандемијом.

Министарка је подсетила да је то министарство предложило агенцијама уколико немају новца да исплате грађане који су уплатили путовања да подигну кредите у Фонду за развој и додала да ће услови кредита бити изузетно повољни.

- Када ребаланс буџета буде усвојен, Министарство је припремило уредбу у сарадњи са Фондом за развој на посебно повољне кредите које ће бити намењени туристичким агенцијама искључиво за повраћај новца грађанима који нису успели да остваре заменска путовања - рекла је Матић и истакла да ће рок за отплату кредита бити шест година, док ће камата износити 0,5 осто. Објаснила је да ће на овај начин Фонд за развој помоћи ликвидности агенција, како би успели да испуне своје обавезе према клијентима.

Агенције, према њеним пречима, када је упитању подизање ових кредита морају доказати да су новац пребациле инопартнерима и да имају склопљене уговоре са клијентима, те да им је новац заробљен на рачунима ван земље.

Уколико су неке агенције користиле уплаћен новац, каже Матић, зарад сопствене ликвидности, Министарство у том случају не може да субвенционише те агенције, јер не испуњавају услове.

Упитана да прокоментарише изјаву директора Националне асоцијације туристичких агенција Александра Сенечића о томе да Грци неће вратити новац агенцијама, већ ће тражити да се смештај искористи у наредним годинама, Матић је изјавила да уредба која је на снази донекле може бити модификована у одређеном сегменту.

- Уколико анекс уговора дозвољава, грађани могу пристати, ако им одговара, да не узму новац, већ да сачекају лето и летују. Ова уредба не каже да је обавезно враћање новца, али да грађанима који желе да им се новац врати, то мора бити омогућено у складу са законом - објаснила је министарка.

Када је у питању новац уплаћен за приватне смештаје и хотеле, Матић каже да је све на уговору коју је клијент потписао са пружаоцем смештаја и који мора постојати како би клијент потраживао своја права.

- Оно што грчке власти сада кажу је то да ће грчке агенције и сви пружаоци услуга бити у обавези да врате новац уколико туриста жели да му новац буде враћен, а уколико не жели кроз анекс уговора се може договорити са пружаоцем услуга било да је он правно или физичко лице - поручила је Матић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: ВОЖЊА КОЈУ ВРЕДИ ПРОБАТИ: Пређите Дунав, али не преко моста - ево како и где

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)