ВАУЧЕРИ ТЕРАЈУ У БАНКРОТ: Од 15. јануара грађани имају право на поврат новца од пропалих путовања

Ј. Субин

26. 10. 2021. у 10:03

ТУРИСТИЧКЕ агенције у Србији, иако ће бити у обавези, неће моћи да врате новац од заменских путовања. Рок истиче за три месеца, када би требало свим путницима, који су добили ваучере, уместо одмора, да се искеширају паре. Процењује се да је у заменским путовањима "заробљено" око 25 милиона евра. Агенције се надају да ће им држава омогућити продужетак тог рока, али је министарка туризма Татјана Матић, у недавном разговору за "Новости", искључиво рекла да ће паре морати да се врате од 15. јануара.

ВАУЧЕРИ ТЕРАЈУ У БАНКРОТ: Од 15. јануара грађани имају право на поврат новца од пропалих путовања

Фото Танјуг

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије објашњава да је око 50 одсто путовања нереализовано. И да тај новац који су агенције, у претходном периоду зарадиле, искористиле су да враћају дугове. Уз то, постоји велики проблем са иностраним партнерима, који не желе да врате новац, а неки од њих и нису у обавези, јер су њихове државе продужиле тај рок.

- Грци сматрају да су омогућили да се путовања реализују, а како ми то нисмо урадили, неће да врате паре - објашњава Сеничић. - Они који имају то не желе да ураде, јер кажу да новац може да се искористи касније. Овогодишња сезона јесте била пристојна, али не може годину и по дана нерада да се стави у два месеца. Ако грађани буду инсистирали да се примени уредба од 15. јануара, највећи број агенција ће постати инсолвентне. То значи да би онда туристи могли да се наплате од осигуравајућих кућа, али је и то велико питање да ли ће исплатити, јер је све узроковано пандемијом.

Уз летовања, проблем агенцијама задају и ђачке екскурзије. Радило се само месец или два ове године, многи родитељи нису пуштали децу, а и цела јесен не може да се организује.

- Хотели у Србији потрошили су новац и дају могућност да се искористе аранжмани - говори Сеничић. - Заиста је неопходно да држава помери рок за реализацију тих ваучера, бар неких девет месеци до годину дана, али и да омогући агенцијама повољне кредите. Треба спречити ситуацију да сви пропадну. Овако, ако им се омогући да раде, узеће кредите и вратиће новац путницима. Уз то, треба што више заменских путовања да се искористи. Тренутно смо у преговорима са ресорним министарством и Министарством финансија, како би се пронашло најбоље решење за све.

ГРЦИ ВРАЋАЈУ ПАРЕ

ГРЧКА је потврдила да неће бити продужења Уредбе о заменским ваучерима, па ће њихове агенције морати да врате новац нашим, односно грађанима Србије који нису користили ваучере, потврдила је у понедељак Татјана Матић, министарка туризма. Како је објавила на свом инстаграм-налогу, о томе је разговарала са грчким колегом Василисом Кикилиасом.

ГЛАСАЊЕМ ДО ГАРАНЦИЈА

ДРЖАВА је издвојила, ребалансом буџета, 240 милиона динара за дигитализацију туристичке понуде. Издвојено је и 50 милиона динара за агенције, а субвенције ће се додељивати туристичким агенцијама, на име текућих трошкова за обезбеђење гаранције путовања, за ову годину.

Како нам је рекао Сеничић, многим агенцијама је 1. октобра истекло важење лиценце. Сада се прилагођавају новом правилнику, преузимају гаранције од осигуравача или траже банкарске.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)