СВАКИ СЛОБОДАН ДИНАР УЛАЖЕМО Министар Мали: Основни циљ одговорне економије је да покуша да изађе из кризе са што већим стопама раста

Танјуг

25. 10. 2021. у 14:31

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас да сваки слободан динар жели да инвестира у изградњу аутопутева, фабрика за пречишћавање отпадних вода, подизање плата и пензија, али не угрожавајући макроекономску стабилност.

СВАКИ СЛОБОДАН ДИНАР УЛАЖЕМО Министар Мали: Основни циљ одговорне економије је да покуша да изађе из кризе са што већим стопама раста

Фото: Танјуг

Одговарајући на предлог председника Фискалног савета Павла Петровића да држава планира дефицит од два одсто за идућу годину, односно мањи него ове године, Мали је казао да се свакако иде на смањење дефицита и да је ове године било једнократних давања.

- Са ММФ смо договорили дефицит од три одсто за наредну годину. Дефицит од три одсто ће нам омогућити да нам удео јавног дуга у БДП-у буде следеће године 55, 5 одсто - рекао је Мали на седници Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

Мали каже да је процена ММФ-а да ће тај износ бити довољан да се настави политика улагања, односно експанзивна фискална политика.

- Да смо рекли да идемо са два одсто дефицита, ви бисте рекли да може и један одсто. Четири године заредом пре кризе имали смо суфицит. Онда су нас критиковали и говорили да је то лоше. А сада када имамо дефицит, и то оправдано, онда је проблем што га имамо. Шта би нама вредео дефицит од био ког броја а да смо изгубили радна места, затворили фабрике, да држава није помогла колико је могла - упитао је Мали.

Онда би, додаје, неко рекао, имате сјајан резултат, а људи умрли од глади или нисте набавили вакцине.

На коментаре Павла Петровића да помоћ треба дати грађанима, али не свима, Мали је позвао Фискални савет да каже коме то не треба дати помоћ, наводећи да је економска политика владе усмерена ка сваком грађанину.

Коментаришући бојазан коју је изразио Петровић по питању каматних стопа и повећању јавног дуга Србије, Мали је казао да је оправдано задуживати се сада, јер каматне стопе никада нису биле ниже.

- На рачуну имамо 372 милијарде динара. НБС одржава макроекономску стабилност, куповином злата, подизањем девизних резерви. Уколико дође до подизања каматне стопе онда избегавате да излазите на међуанародно тржиште капитала - рекао је Мали.

Он је закључио и да дефциит мора да буде онолико висок колико подржава пројектовану стопу раста.

Мали је подсетио да је оцена Фискално савета прошле године била да ће максимална стопа раста ове године бити 3,5 до четири одсто и да ће ниво јавног дуга бити преко 60 одсто.

- Мени је драго да се те пројекције нису обистиниле. Ми ове године имамо стопу раста од преко 7 одсто, имаћемо удео јавног дуга у БДП-у 58,2 одсто тако да ако погледате одговорност наше економске политике начин на који је водимо је управо усмерен ка томе да имамо што вишу стопу раста - рекао је Мали.

Он је додао да је основни циљ одговорне економије, са којом би се, верује и Петровић сложио, да покуша да изађе из кризе са што већим стопама раста.

- Ми смо то урадили кроз структуру буџета коју смо дефинисали за 2021.годину. Наставићемо тако и за 2022.годину - рекао је Мали.

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: Вучић и Лајен на почетку радова на прузи Ниш—Брестовац

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)