ПАМЕТНА БРОЈИЛА У ЧАЧКУ И НИШУ: Савремене уређаје до краја 2025. године добиће велики индустријски потрошачи

Е. Б. Т.

25. 10. 2021. у 12:19

ЧАЧАК, Ниш, Краљево и сви велики индустријски потрошачи, до краја 2025. године уместо постојећих, застарелих бројила имаће савремене дигиталне мерне уређаје. То ће обезбедити квалитетније снабдевање струјом, смањивање губитака на дистрибутивној мрежи, као и емисије угљен-диоксида. Осим тачног и брзог очитавања, купцима ће омогућити свакодневни увид и контролу потрошње, што може да их стимулише на рационалније коришћење киловата и уштеду. Такође ће смањити неовлашћену употребу електричне енергије.

ПАМЕТНА БРОЈИЛА У ЧАЧКУ И НИШУ: Савремене уређаје до краја 2025. године добиће велики индустријски потрошачи

Паметна бројила

Око 205.000 паметних бројила, чија је вредност 40 милиона евра, биће инсталирано у овој првој фази пројекта. Та средства ће бити обезбеђена кроз позајмицу од Европске банке за обнову и развој, а гарант је држава. Народни посланици ће о Закону о потврђивању уговора о гаранцији расправљати следећег уторка.

- Увођење паметних система мерења један је од најважнијих циљева енергетске политике Србије - наводи се у образложењу Закона. - Велики број домаћинстава има застарела бројила која дужи низ година нису замењена или баждарена, због чега долази до успоравања у раду дистрибутивног система и нетачног приказа стварно утрошене електричне енергије. Зато је потребно модернизовати мрежу и побољшати функционалност мерних уређаја.

Министарка енергетике Зорана Михајловић недавно је истакла да Србија прави губитке у дистрибутивној мрежи у износу од око 200 милиона евра и да је увођење паметних бројила један од начина да се они смање:

- То није једина предност, они ће допринети и смањењу емисије угљен-диоксида за око 5.000 тона годишње, а биће од помоћи и онима који ће струју производити и трошити из обновљивих извора.

У јавности је покренуто питање да ли ће четири домаће фабрике које одавно праве ова бројила моћи да учествују на тендеру, односно да ли ће услови јавног позива бити такви да и они могу да се пријаве. Српски произвођачи паметних бројила тврде да имају капацитете да израде ове савремене уређаје у предвиђеном року. Међутим, раније се дешавало да је услов за тендер био да годишњи промет фирме буде између 30 и 40 милиона евра, што они нису могли да испуне. У Закону о потврђивању уговора о гаранцији се наводи да је планирано да се изабаре консултант чији ће један од задатака бити и припрема и спровођење тендера.

СВИ ДО 2027.

ПРВА фаза пројекта, која предвиђа увођење 205.000 паметних бројила, треба да буде завршена до краја 2025. година. Инсталирање додатних 260.000 савремених мерних уређаја за подручја са највећим губицима, планирано је за другу фазу, која треба да се реализује од 2023. до 2027. године. И за овај део пројекта потребно је 40 милиона евра.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)