ЂУБРИВО ДУПЛО ПОСКУПЕЛО: Род ратарских и уљарских култура могао би да наредне године буде преполовљен

Ј. Субин

25. 10. 2021. у 09:44

ВЕШТАЧКО ђубриво у Србији, за мање од годину дана, поскупело је више од 100 одсто. Уреа је у ово време коштала око 42, а сада је више од 100 динара за килограм. Овакав, драстичан скок ђубрива, засигурно ће довести и до његове мање употребе. То са собом повлачи да би род ратарских и уљарских култура следеће године могао да буде драстично нижи.

ЂУБРИВО ДУПЛО ПОСКУПЕЛО: Род ратарских и уљарских култура могао би да наредне године буде преполовљен

Произвођачи хране незадовољни ценама / Фото Н. Живановић

Према речима Милоша Маргана, пољопривредника из Црепаје, они још "вагају" за колико ће смањити количине ђубрива.Породично обрађују 240 хектара земље и годишње "баце" око 50.000 килограма ђубрива.

- Цена урее је отишла и више од 100 одсто у односу на прошлу годину - казао нам је Марган. - Житарице јесу поскупеле, али то ни близу не може да покрије нашу производњу. Разлика у цени производа не може да покрије раст пестицида, горива и минералног ђубрива. Стоку немамо, па не користимо стајско ђубриво. У Црепаји има врло мало сточара.

Ништа боље прогнозе нема ни Мирослав Киш, председник Асоцијације пољопривредника Војводине. Како каже, ко је раније обезбедио ђубриво не мора да брине, а они који тек треба да га купе, сигурно је да ће добро размислити.

- Слушамо да цена гаса иде горе, али знамо да је ђубриво највећим делом произведено док је овај енергент био јефтинији - испричао нам је Киш. - Тако је и са ценом меса и уља. Пре осам година сунцокрет је био 55 динара, а уље половина садашње цене. И није пао систем. Уљаре су продавале и зарађивале. Ово са ђубривом не знамо где је крај. Прихрана креће и на пролеће, а цене ће расти. Људи ће и ђубрење преполовити, а то ће онда утицати на смањивање приноса.

Мали пољопривредни произвођачи неће примењивати агротехничке мере, бар не у тој мери у којој су до сада. Без семена, не могу сејати, али без ђубрива неће знати шта жању.

ШТО ЗАРАДЕ, ОПЕТ УЛОЖЕ

ДРЖАВА је раније давала паре и за ђубриво, али више тога нема. Поскупела је сва производња. Све што зарадимо сада улажемо и само обрћемо новац, каже повртар Јован Лазаревић:

- Њиве ће се мање ђубрити. После соје, ако иду кукуруз или пшеница не треба толико бацати ђубрива, али тамо где је био кукуруз или шећерна репа, оне су земљу скроз испостиле.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)