ИСТИЧЕ РОК ЗА КОРИШЋЕЊЕ ЗАМЕНСКИХ ВАУЧЕРА: Туристичке агенције пред новим проблемом

Novosti online

24. 10. 2021. у 18:31

ЛЕТЊА туристичка сезона је завршена, а реализовано је само око 50 одсто заменских путовања.

ИСТИЧЕ РОК ЗА КОРИШЋЕЊЕ ЗАМЕНСКИХ ВАУЧЕРА: Туристичке агенције пред новим проблемом

Фото: Депоситпхотос

До истека рока за враћање новца за нереализована заменска путовања остала су још три месеца. Будући да је велики број земаља ЕУ својим агенцијама и хотелима дозволио да повраћај средства за нереализована путовања продуже до 2023. године, директор ЈУТА истиче да домаће агенције у сарадњи са ресорним министарством траже решење за тај проблем.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије, каже да је протекла летња туристичка сезона била солидна али далеко слабија од 2019. Путовало је четрдесетак одсто мање туриста, а добар део тих људи користио је заменска путовања, додаје Сеничић.

- Немогуће је очекивати да се за три месеца може надокнадити 14-15 месеци када се ништа није радило, наглашава Сеничић.

Сеничић указује на то да постоје велики проблеми са страним партнерима које не желе да врате новац за неискоришћене аранжмане.

- Велики број земља одлучио је да одложи повраћај новца попут Италије која је продужила рок до 2023, а у ту процедуру ушле су Шпанија, Бугарска... То агенције доводи у непријатну ситуацију и поставља се питање да ли ће моћи да врате тај новац клијентима до 15. јануара - истиче Сеничић.

Како је напоменуо, агенције покушавају са ресорним министарством да пронађу најбољи модел. То би могли да буду кредити што, сматра Сеничић, није најбоље решење у тренутку када се не зна да ли ће неке агенције уопште опстати.

Додаје да би продужење рока за исплату до краја следеће туристичке сезоне у комбинацији са кредитима било оптимално решење проблема.

Према његовим речима, искоришћено је само око 50 одсто заменских путовања. То је озбиљан износ када говоримо о новцу, каже Сеничић.

Један од главних разлога Сеничић види у ковид протоколима који су се разликовали од земље до земље, а неки су у кризи остали без посла. Као трећи разлог, каже, је чекање да мере попусте.

- Земље које нису уводиле ограничења као Црна Гора и Албанија бележе велики пораст посета из Србије у односу на 2019. док једна од традиционалних дестинација - Грчка, па и Турска бележе пад - додаје Сеничић.

- Мора се наћи решење које задовољити обе стране. Пропаст већег броја агенција угрозио би могућност повраћај новца путницима - наглашава Сеничић.

Шта ће бити са хотелима намењеним ђачким екскурзијама?

Што се тиче повраћаја новца за нереализоване аранжмане у Србији, Сеничић каже да пре свега има проблема са ђачким и омладинским путовањима која су плаћена унапред.

Истиче да су агенције вратиле новац родитељима чија су деца завршила школовање.

- То су велики минуси за хотеле који се баве том врстом туризма. Он није комерцијалан, реч је вишекреветним собама које могу да се користе само за ђачке екскурзије. Новац се потрошио на плате особља хотела. И ту се очекује померање рока или да се омогући школама да та путовања искористе бар до наредног пролећа - додаје Сеничић.

Каже да је ђачког туризма током пандемије било око месец дана и за очекивати је да неке агенције неће моћи да се извуку из ове ситуације.

Пореска управа и аранжмани већи од 5.000 евра

На питање о случајевима где Пореска управа тражи податке од агенција о корисницима аранжмана који су већи од 5.000 евра, Сеничић каже да је се у том случају пренебрегавају битне чињенице.

Према његовим речима, повереник за заштиту података о личности обавестио је агенције да Пореска управа не може масовно прикупљати податке већ само за појединачне случајеве.

Сеничић сматра да тај износ од 5.000 евра не мора да буде индикатор за неко кршење закона будући да то могу бити породице са троје, четворо деце са избором неког луксузнијег хотела.

Додаје да може бити реч и о великој групи људи где је носилац уговора једна особа као што су ђачке екскурзије где вредност аранжмана увек прелаз тај износ од 5.000 евра.

О зеленом сертификату 

Што се тиче зелених сертификата, Сеничић подсећа да сви који су примили другу дозу пре 210 дана, морају примити и трећу да би им тај документ био валидан.

Сертификат важи и за оне који имају уверење да су прележали ковид у последњих седам месеци или који имају негативан антигенски или пи-си-ар тест.

Указује на то да проблем постоји са земљама које не прихватају вакцине одређених произвођача или прихватају али их хотели не признају.

Каже да тренутно нема велике потражње за туристичким аранжманима. "Углавом су то путовања у градове земаља које нису мењале своје ковид протоколе".

"Истанбул, Солун и Атина тренутно су најинтересантнје дестинације, као и скијалишта. Бугарска је непознаница, будући да је улазак у ту земљу забрањен туристима, док се у Аустрију и Италију може уз вакцину или тестирање сваки други или трећи дан", закључује Сеничић.

(РТС)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: ОВДЕ ЈЕ БИО И АТИЛА БИЧ БОЖЈИ: За тврђаву Рам кроз историју су се многи отимали

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)