ММФ ПОЗДРАВИЛА ПРИВРЕДНИ ОПОРАВАК СРБИЈЕ: Раст БДП и првремена инфлација

Б.Ца.

22. 10. 2021. у 16:28

МИСИЈА ММФ оценила је, на крају посете нашој земљи, да се привреда Србије одлично опоравља. Процењен је раст БДП-а Србије од 6,5 одсто ове године, а затим и наставак високог раста од 4,5 одсто у 2022. години.

ММФ ПОЗДРАВИЛА ПРИВРЕДНИ ОПОРАВАК СРБИЈЕ: Раст БДП и првремена инфлација

Фото архива

Оцењено је да је тренутна инфлација привремена. Пројектовано је и даље смањење дефицита текућег рачуна на око четири одсто БДП ове године, уз задржавање његове потпуне покривености нето приливом страних директних инвестиција. Оцењено је и да је банкарски сектор остао стабилан и ликвидан, као и да је курс динара остао стабилан.

Ово је изнето на завршном састанку делегације Србије с мисијом ММФ у оквиру првог разматрања резултата договореног економског програма подржаног нефинансијским Инструментом за координацију политике,

Према речима Јоргованке Табаковић, гувернерке НБС, Србија је међу ретким земљама које су преткризни ниво БДП достигле већ почетком ове године, а да би реални привредни раст ове године могао да премаши 6,5 одсто.

- Томе је, као што је и Мисија ММФ-а оценила, допринело и то што смо, делујући правовремено и свеобухватно, сачували нашу економију и радна места, чувајући тиме и поверење наших грађана и привреде да ћемо наставити да обезбеђујемо макроекономску и финансијску стабилност у свим условима - рекла је тим поводом гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)