ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА МОРАВСКОМ КОРИДОРУ: "Ово је нешто што урадите једном у 100 година" (ФОТО/ВИДЕО)

С.Б.

21. 10. 2021. у 19:15 >> 19:55

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић и амбасадор Сједињених Америчких Држава Ентони Годфри обилазе ноћне радове на Моравском коридору, где и под рефлекторима радници граде мост преко Западне Мораве, на деоници Појате – Крушевац.

ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА МОРАВСКОМ КОРИДОРУ: Ово је нешто што урадите једном у 100 година (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: "Новости"

Изјаве за медије

Председник Вучић

- Поносан сам што сам вечерас овде, што ово све градимо и радимо. Хвала нашим америчким и турским пријатељима који су организовали рад у овој секцији између Крушевца и Појата - рекао је председник.

Председник је истакао да коронавирус није једина тешкоћа у изградњи овог ауто пута, већ и проблем са каменоломима.

- Дивно је бити овде на мосту преко Западне Мораве. Имаћемо ускоро ауто - пут од Београда до Краљева, али и од Београда до Крушевца, то значи да ћемо ускоро имати све ово спојено са Врњачком Бањом и Трстеником.

- Ови људи су овде свакога дана и даноноћно се боре и муче. Овај ауто пут ће бити нашири у Србији, биће дигитализован, право ремек дело.

- Никада нисам видео да неко граидлиште овако функционише и добро ради.

- Једном у 100 година неко има прилику да толико изгради. Ово колико данас градимо некоме звучи као хвалисаво тврђење пазара за неке друге потребе. Није. Ово је заиста нешто што урадите једном у 100 година.

- Хвала на раду и труду. Поносан сам на Србију и на вас који даноноћно овде радите. Хвала Вама поштовани амбасадоре на бризи и жељи да што пре ово урадимо.

- Верујем да ће ово бити на понос свим људима у овом округу.

- Прелепо је бити овде - рекао је председник. Време је да трчимо напред, да трчимо брзо. Хвала вам најлепше, живела Србија!

Амбасадор Ентони Годфри

- Поздрављам председника Вучића, министра Момировића, директора Антића - рекао је Годфри. Он је честитао Влади Србије због значајног и мудрог инвестирања. 

- Ауто путеви ће учинити да Србија остане битан фактор на Балкану.

- Моравски коридор је важан из више аспеката, повезаће више од пола милиона људи, не само физички већ и технички. Оптички каблови постављени дуж његове трасе ће служити као дигитална кичма читавог региона. Моравски коридор је и важан сигнал страним инвеститорима да Србија жели фер утакмицу и производе врхунског квалитета.

- Уверен сам да ће овај ауто пут привући што више страних инвеститора. САД су поносне на сарадњу са Србијом.

- Једва чекам да се провозам овим ауто путем - рекао је Годфри.

Председник је током обиласка радова и разговора са радницима прокоментарисао како то дивно изгледа. 

- Дакле 2700 људи на овој секцији, то је убедљиво најбоље организовано градилиште, чак ни Београд на води нема толико - рекао је председник. 

У разговору је истакнуто да само у ноћној смени ради 450 људи.

- Невероватно је да толико људи ради ноћу - рекао је председник Вучић.

- Проблем је у томе што неможемо да решимо проблем каменолома - рекао је председник и објаснио са којим се проблемима суочавају прилико откупа камена.

- Можете ли да верујете да имамо проблем са каменоломом? Скочила цена цемента, скочила цена битумена... Људи кажу завршили би све само да немамо проблем са каменом.

- Стварно морам да кажем да Американци изванредно раде. Овај пројекат ће повезати најмање 500.000 људи.

- Ово је највеће градилиште у Србији, нема сумње, и најбоље организовано градилиште. Баш сам срећан. Ово ће бити најшири ауто-пут.

- То буквално повезује цео јужни Крагујевац, северно Краљево.

- Овај ауто-пут је срце централне Србије.

- Више од 1.000 радника су нам странци, то је оно што људи нису веровали да је могуће. Све више радника нам недостаје.

- Ваши људи су, екселенцијо, сјајно ово организовали. Кренуло је сада неко лансирање, ко зна шта раде - нашалио се председник Вучић.

Ка првом дигиталном коридору у Србији,на чијој је изградњи упослено више од 2.000 радника америчког - турског конзорцијума „Бехтел-Енка“, гравитира близу пола милиона људи, а нов аутопут Појате-Прељина повезаће Западну са Централном Србијом, пролазећи кроз Ћићевац, Варварин, Крушевац,Трстеник, Врњачку Бању, Краљево и Чачак. У потпуности је отворена траса у делу од Појата до Крушевца, где се ради на 77 различитих градилишта. 

Укупна дужина Моравског коридора износиће 112 километара у три деонице: Појате - Крушевац(27,83км), Крушевац - Адрани (53,88км), Адрани - Прељина(30,66 км).

Нови аутопут је првенствено “равничарски”, јер пролази речним долинама. Како је раније предочено, Моравски коридор имаће 135 објеката (78 мостова, 24 надвожњака,12 подвожњака, 30-ак пропуста).

По завршетку радова,од Појата до Прељине требали би да се стигне за свега један сат и 10 минута, чиме ће путовање, услед велике густине насељености и бројних саобраћајних препрека и путних ограничења у „срцу Србије, бити скраћено за најмање два сата.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: Вучић у Алексинцу: Отварање погона у фабрици Магна

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)