СТРУЈА У ПЛУСУ, КРИЛА У МИНУСУ: Сто најпрофитабилнијих лане остварило скоро трећину добитка привреде

С. БУЛАТОВИЋ

21. 10. 2021. у 10:30

СТО највећих добитника, фирме са највећим профитом у 2020. години зарадиле су заправо скоро трећину добити читаве српске привреде.

СТРУЈА У ПЛУСУ, КРИЛА У МИНУСУ: Сто најпрофитабилнијих лане остварило скоро трећину добитка привреде

Фото М. Анђела

Ове фирме су у "плусу" 214,5 милијарди динара и њихов резултат је у години короне чак 38,5 одсто бољи него годину пре. Насупрот њима је 100 компанија са највећим "минусом".

Оне су у мањку чак 150,5 милијарди динара, што је 2,6 пута већи понор него у 2019. години.

Оне носе више од половине укупног губитка српске привреде.

Све ово показује анализа Агенције за привредне регистре "Сто нај привредних друштава".

Када је реч о најпрофитабилнијима, тумачењем финансијских извештаја се долази до податка да у њима ради сваки десети запослени ангажован у привреди. Првих пет компанија на списку 100 фирми са највећим добитком - носи чак петину тог добитка. Ове године је прва на листи "Електропривреда Србије". Остварила је лане профит од скоро 12,9 милијиради динара, што је 3,5 пута бољи резултат од прошлогодишњег.

- Пораст профитабилности остварен је као последица бољих резултата у свим сегментима пословања, а пре свега услед раста пословних прихода и рационализације у обављању енергетске делатности - тумачи АПР овај резултат. - ЕПС, као и претходних година, бележи највеће пословне приходе, који су реализовани у висини од 282,7 милијарди динара.

Фото Танјуг

Други на листи добитника је "Тигар тајерс" са добитком од 9,2 милијарде динара. Прати их "Теленор", који је био у "плусу" 8,4 милијарде динара. Четврти је "Зиђин копер", који посустаје за тек који милион динара. Пета је "Кока-кола" са профитом од 5,6 милијарди динара.

Насупрот овој петорци су фирме које су годину завршиле са губитком. Корона је "дошла главе" националном авио-превознику. "Ер Србија" је у "минусу" 9,1 милијарду динара, а годину пре је пословала позитивно и то са добитком од 1,1 милијардом динара. Други је "Интеркомерц аграр" - у стечају. У "минусу" су 7,7 милијарди динара. Губитак су увећали више од 25 пута. Трећепласирани је Rio Sava Exploration. У мањку су 6,4 милијарде динара.

На четвртом је месту "Београдски аеродром". Њих је застој у путовањима коштао губитка од 6,2 милијарде динара. Тај губитк је десет пута већи од резултата из 2019. године. Пети на овој листи је "Хибис група Србија" са шест милијарди динара у "црвеном".

Први и по накупљеном губитку

УБЕДЉИВО највећи добитник ЕПС, уједно је и убедљиво први по укупном губитку. Реч је о обавезама које се преносе из ранијих година. ЕПС је исказао за три петине већи укупан губитак, у износу од 192,6 милијарди динара и чини пет одсто губитка целокупне привреде.

- Значајно већи губитак је евидентиран као последица искњижења учешћа у капиталу ЕПС Дистрибуције, будући да је у циљу одвајања делатности дистрибуције од производње и снабдевања електричном енергијом - објашњава АПР.

- ЕПС је извршио пренос удела тог зависног друштва и то на терет кумулираног губитка.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)