Зашто да научим Андроид програмирање?

Промо

20. 10. 2021. у 16:00

УКОЛИКО размишљате о учењу програмирања, можда нисте сигурни у ком смеру бисте желели да идете, када има толико пуно опција. Када томе додамо да је за сваку позицију потребно да знате више језика, framework-а, библиотека, цела потрага за идеалном сфером може бити прилично збуњујућа и тешка.

Зашто да научим Андроид програмирање?

Фото: shutterstock

Да ли сте размишљали о развоју мобилних апликација? 

У овом тексту навешћемо вам разлоге зашто би требало да размотрите, конкретније, Андроид програмирање.

73% МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА У СВЕТУ ПОДРЖАВА АНДРОИД ОС

Андроид је већ годинама уназад на првом месту према заступљености у свету, статистика статцоунтер за претходних годину дана показује да 73% мобилних телефона подржава овај оперативни систем, iOS је заступљен на 25% уређаја, док су остали оперативни системи у мање од 1% заступљености.

Фото: statcounter

У Србији је ситуација још повољнија, у претходној години је просечно око 84% мобилних уређаја подржавало Андроид OS. Овако велико тржишно учешће Андроида отвара вам могућности за развијањем мобилних апликација које могу користити милиони људи. Разлог овако велике популарности Андроид OS можда лежи у томе што је развијен од стране једне од најпознатијих компанија на свету - Google.

ЗАСТУПЉЕНОСТ НА РАЗЛИЧИТИМ УРЕЂАЈИМА

Андроид OS најзаступљенији је на мобилним телефонима, али, поред њих, Андроид подржава и друге уређаје. Међу њима све заступљенији су паметни сатови, паметне куће, као и таблети, софтwаре у аутомобилима итд., што даје различите опције у развоју апликација.

МНОШТВО ОПЦИЈА У ТРАЖЕЊУ ПОСЛА

Због своје широке примене, као и великог удела Андроид OS у свету, потражња за Андроид девелоперима је велика, како у земљи, тако и у иностранству. Поред тога, нуде се и различите могућности рада.

- Самосталан рад - имате могућност развијања сопствених апликација и објављивања на Play Store-у. Уколико имате интересантне идеје и желели бисте да их спроведете у дело, можете то остварити. Главна предност Андроид OS је у томе што је бесплатан и за коришћење и за креирање апликација. Уз то, Андроид има многе додатне погодности попут: бесплатног пакета за развој Андроид софтwера, дељења изворног кода, помоћи и подршке од других чланова велике Андроид заједнице, велике флексибилности, уштеде новца и једноставног и брзог процеса израде и објављивања апликације. Апликацију коју направите, можете нудити бесплатно, или може бити плаћена, али, ако вашу апликацију понудите бесплатно, опет можете од ње зарађивати, кроз рекламе. 

Фото: shutterstock

- Freelance рад - уколико не желите да имате фиксно радно време и обавезу рада за једног послодавца, можете се одлучити за опцију флексибилнијег рада, да сами бирате пројекте на којима бисте радили, а бројни су сајтови који нуде фрееланце послове.

- Рад у компанији - у тиму, на развоју, одржавању и тестирању постојећих система, изради апликација за фирму, или за њене клијенте. Поред тога многе компаније нуде могућност ремоте рада, рада од куће итд.

ПОЗНАВАЊЕ ТРАЖЕНИХ ПРОГРАМСКИХ ЈЕЗИКА

За креирање Андроид апликација најчешће се користе програмски језици Котлин и Јава. Јава је један од најпопуларнијих програмских језика, али и добра опција за почетак учења програмирања, уз који  ћете савладати принципе објектно оријентисаног програмирања, који су значајни у развоју апликација.

Фото: shutterstock

Начини за учење Јаве су бројни, на интеренету се може пронаћи мноштво туторијала, снимака, онлине курсева. Такође постоје и многи Курсеви Андроид програмирања, у оквиру којих се учи Јава или Котлин. Како све више компанија користи Котлин, препорука је да се прво научи Јава, а касније, према потреби и Котлин.

Надамо се да вам је све ово дало ветар у леђа, како бисте донели коначну одлуку и отиснули се у свет Андроид програмирања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)