ЧУКАРУ ПЕКИ ПОГУРАО "ЗИЂИН": Акције кинеске компаније скочиле после најаве да почиње копање бакра и злата

Е. Б. Т.

20. 10. 2021. у 10:34

ВРЕДНОСТ акција компаније "Зиђин мајнинг" скочила је на хонгкошкој берзи 8,2 одсто. И то након што су објавили да ће започети експлоатацију бакра и злата на новом налазишту у Србији. Овај раст би могао да буде значајан, не само за кинеску фирму, већ и за нашу земљу. "Зиђин" је 2018. године преузео некадашњи РТБ Бор, а Србија има 37 одсто власништва.

ЧУКАРУ ПЕКИ ПОГУРАО ЗИЂИН: Акције кинеске компаније скочиле после најаве да почиње копање бакра и злата

Фото Танјуг

Професор Економског факултета Љубодраг Савић оцењује да је то добра вест из више разлога.

- С обзиром на то да расте вредност компаније, расте и вредност српског удела - истиче Савић. - Ово шаље добру поруку о имиџу наше земље и пословне климе у свет. Сугерише да је Србија све послова које је преузела као обавезу и испунила и да страни директни инвеститори код нас имају доста добру позицију, могу да послују и остварују добре резултате.

Он додаје да то може да значи и експанзију компаније у смислу новог запошљавања и повећања текуће добити, од које ће и Србија имати свој део по том основу.

- Углавном чујемо да већина светских фирми има проблема због пандемије, а кинеска компанија, за коју су многи сматрали да је лош потез за Србију, то демантује и шаље другу поруку - истиче Савић.

Резерве у горњој зони налазишта Чукару пеки, за коју је компанија добила дозволу и почиње ископавања, процењене су на 1,28 милиона тона бакра и 81 тону злата. Кинеска компанија очекује производњу од 50.000 тона бакра и три тоне злата у 2021. години.

Цена црвеног метала је у првим месецима ове године скочила на светским берзама изнад 9.000 долара по тони, први пут за девет година и наставила је да расте. Сада се приближава вредности од 10.000 долара. Инвестициона банка Голдман сакс очекује да ће у четвртом кварталу ове године доћи до значајног недостатка овог метала, односно да би глобалне залихе могле достићи најниже нивое, што би његову цену подигло на 10.500 долара.

Повећање производње овог метала и експлоатација новог рудника Чукару пеки донеће буџету и већи прилив на основу рудне ренте.

БИЋЕМО ДРУГИ У ЕВРОПИ

"МАРКЕТ воч" преноси да је на хонгкошкој берзи прошле седмице, у петак, прво забележен раст "Зиђина" за 13 одсто. Касније је дошло до незнатног пада, па је укупна вредност скока акција била 8,2 процената. Компанија је претходно саопштила да је добила дозволу државе Србије за експлоатацију у горњој зони налазишта Чукару пеки, и да ће почети ископавања. Српски званичницу су раније најавили да ће то бити први зелени рудник у Србији, захваљујући коме ће наша земља постати други произвођач бакра и злата у Европи. "Зиђин копер Србија", компанија која послује у саставу "Зиђин мајнинг групе", највећи је извозник у нашој земљи. За осам месеци ове године вредност њиховог извоза износила је 556,1 милион евра.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)