ПОРЕЗНИЦИ УКРШТАЈУ РАЧУНЕ: Све институције и компаније дужне су да Пореској управи доставе тражене податке

Ј. Су. - С. Б.

20. 10. 2021. у 09:11

ТУРИСТИЧКЕ агенције у Србији мораће Пореској управи да дају податке својих клијената који буду уплаћивали аранжмане скупље од 5.000 евра. Ова законска обавеза могла би да утиче да мањи број доброплатежних туриста заобиђе агенције и самостално отпутује.

ПОРЕЗНИЦИ УКРШТАЈУ РАЧУНЕ: Све институције и компаније дужне су да Пореској управи доставе тражене податке

Фото АП

Имућни путници, који пријављују сва своја примања и на њих плаћају порез, не морају да страхују. Луксузни аранжман може бити тек тас на ваги грађанима који зарађују далеко од очију порезника. На мети контроле наћи ће се тек уколико рачуница покаже да је увећање имовине за чак 150.000 евра премашило приходе у тој години. И то током највише три године.

Пореска управа нема проблема да дође до података о власницима квадрата. Они плаћају порез и у њиховим су евиденцијама. Слично је и са аутомобилима. Закон о утврђивању порекла имовине даје им овлашћење да податке, који би им помогли да одреде вредност имовине потенцијалним обвезницима, траже буквално од свих институција, фирми и предузетника.

- Није ова контрола ништа неуобичајена нити ненормална, у западном свету се то већ ради, али би она могла да има негативне последице по саме агенције - сматра Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије. - Путници ће зазирати од путовања са агенцијама. Убудуће ћемо морати да се навикнемо да ће сваки трошак бити под лупом Пореске управе. Постојао је неспоразум да ли се то коси са Законом о заштити података личности, али Пореска управа, међутим, има апсолутно право да то тражи.

Према речима Сеничића, продати аранжмани су један део, а то никако не значи да ће они који су потрошили више од 5.000 евра морати да доказују порекло имовине. Пореска управа, сада је тражила информације само од 12 агенција, које су имале промет већи од 200 милиона динара. Туристичке агенције мораће у року од седам дана да доставе податке о путницима.

- Познато је, међутим, да највећи број најскупљих аранжмана не организују туристичке агенције, већ се резервише и уплаћује на онлајн платформама, директно авио-компанијама или хотелима - рекао је Сеничић.

Помоћник директора Пореске управе Србије Мирослав Ђиновић. медијима је објаснио да су већ прикупили податке из АПР - ко је власник којих акција, имају ли уделе у компанијама, па и колико то вреди.

- Сви подаци се налазе у посебно издвојеном серверу, којем приступ има само четворо запослених у Пореској управи - казао је Ђиновић. - Порезници су већ прикупили информације о покретним, непокретним стварима, власништву у фирмама, позајмицама у случају када је оснивач и директор иста особа. Контролисали смо промет непокретности у Србији у последње три године и утврдили да за 600.000 непокретности постоји утврђен порез на пренос апсолутних права. Од тог броја, утврдили смо да је у 3.500 случајева купљена непокретност вреднија од 150.000 евра, а да су приходи никакви или минимални. Обратићемо се и банкама да нам дају кориснике стамбених кредита. Ако је од те 3,5 хиљаде, 2.000 непокретност купило на кредит, то је легитиман начин увећања имовине. Онда ћемо се позабавити са преосталих 1.500.

КАЗНЕ ПРЕТЕ

КАЗНОМ од 500.000 до два милиона динара казниће се установа или компанија, која на захтев јединице Пореске управе и у року који она одреди, не достави податке којима располаже. Предузетнику за исти прекршај прети казна од 100.000 до 500.000 динара. Грађанину и одговорном у фирми, државном органу и организацији, органу аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе и имаоцу јавних овлашћења следи казна од 50.000 до 150.000 динара.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)