УСПЕШНА САРАДЊА: Корпорација Оракл и Влада Србије потписали Меморандум о разумевању

Novosti online

17. 10. 2021. у 21:42

У ПАВИЉОНУ Републике Србије, на овогодишњој Светској изложби „ЕXПО 2020", у Дубаију, потписан је Меморандум о разумевању између Канцеларије за информационе технологије и еУправу Владе Републике Србије и корпорације Оракл.

УСПЕШНА САРАДЊА: Корпорација Оракл и Влада Србије потписали Меморандум о разумевању

Фото: Танјуг/Канцеларија за ИТ - Пеђа Вучковић

Сврха Меморандума о разумевању је да се процени могућност успостављања регионалног дата центра корпорације Оракл, у оквиру комерцијаног сегмента Државног дата центра у Крагујевцу, који би подржао растућу потражњу за клауд услугама у региону. У оквиру овог споразума, Оракл и Влада Србије сарађиваће и на развоју иницијатива у вези са борбом против КОВИД-а 19 и другим здравственим приоритетима.

Успостављање ове врсте Оракле регионалног центра података омогућиће стварање дигиталног хаба са потенцијалом пружања Оракл клауд услуга корисницима у Србији, у овом делу Европе, али и шире. Напредна решења корпорације Оракл, укључујући Оракл клауд инфраструктуру, могу помоћи предузећима у здравству, малопродаји, банкарству и другим индустријама да користе податке за иновације, повезују тимове и одржавају обим посла сигурним при његовом повећању.

- Могућност склапања партнерства са корпорацијом Оракл, једним од светских ИТ лидера, као потенцијалним комерцијалним корисником у Државном дата центру у Крагујевцу представља још једну потврду резултата Владе Републике Србије у сектору дигитализације, инвестирања у најмодернију инфраструктуру дата центара и кадровских и техничких капацитета Србије.  Ово је још један доказ колико је Србија добар и поуздан партнер за стране инвестиције у најсавременије технологије, као и да Србија, као регионални ИТ лидер, предводи целокупни регион у ери четврте индустријске револуције - истакао је директор Канцеларије за ИТ и еУправу, др Михаило Јовановић.

Јовановић је потврдио да је Државни дата центар у Крагујевцу изграђен по највишим техничким и безбедносним стандардима, да обезбеђује чување података и опреме јавне управе и комерцијалних корисника, као и да представља значајну инфраструктурну основу за развој електронске управе у Србији.

- Оракл препознаје важност Републике Србије као хаба за дигиталну трансформацију и може да сагледа вредност клауд региона у подизању корисничког искуства грађана и предузећа на нови ниво, са већом технолошком ефикасношћу и агилношћу уз највише нивое безбедности - рекао је Леополдо Боадо Лама, Виши потпредседник продаје апликација за Блиски исток, Африку и земље централне и источне Европе.

Светска изложба Експо 2020 Дубаји одржава се од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022. године. Тема наступа Републике Србије на овогодишњој Светској изложби је Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - Робот полицајац на Дубаи Еxпо 2020

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)