ДРЖАВА ИЗ БУЏЕТА ДАЛА 2,1 МИЛИЈАРДУ: Министарство привреде ове године подржало 819 предузећа, највеће интересовање за набавку опреме

С. Б.

18. 10. 2021. у 10:35

ПОДРШКУ Министарства привреде ове године је искористило 819 компанија и предузетника.

ДРЖАВА ИЗ БУЏЕТА ДАЛА 2,1 МИЛИЈАРДУ: Министарство привреде ове године подржало 819 предузећа, највеће интересовање за набавку опреме

ПОДРШКА Привредници искористили државни програм подстицаја , Фото Танјуг

Из државног буџета, кроз четири програма, добили су помоћ вредну 2,1 милијарду динара, а оствариће инвестиције вредне укупно 11 милијарди динара.

Услед великог интересовања, јавни позиви за Програм подршке малим и средњим предузећима за набавку опреме у 2021. години и Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за жене предузетнице и младе су затворени.

Новац је још могуће добити кроз Програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте и Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању.

- За програм подршке за набавку опреме било је расположиво 2,05 милијарди динара бесповратних средстава - кажу у Министарству привреде.

- Одобрен је 691 захтев, вредан 1,89 милијарди динара. Вредност укупне инвестиције је 9,7 милијарди динара. Kорисници су микро, мала и средња привредна друштва, предузетници и задруге. Из буџета се суфинансира до 25 одсто вредности опреме. Пет одсто је учешће клијента, а 70 одсто из кредита пословних банака или финансијског лизинга. Износ одобрене бесповратних средстава не може бити мањи од 500.000 динара, нити већи од пет милиона динара.

Министарство привреде, у сарадњи са Фондом за развој, женама предузетницама и младима је обезбедило 100 милиона динара бесповратних средстава. Одобрена су 52 захтева, вредна 48 милиона динара. Из буџета су добили до 35 одсто вредности улагања, 45 одсто у неразвијеним општинама, а остатак кроз кредит Фонда за развој.

- Укупно расположива бесповратна средства за Програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте износе 266,8 милиона динара - додају у Министарству привреде.

- Одобрено је 30 захтева вредних 173 милиона динара. Комбинују се бесповратна средства из буџета до 20 одсто вредности инвестиционог улагања, 30 одсто за оне који припадају четвртој групи развијености и повољни кредита Фонда. Кроз Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању додељује се 150 милиона динара. Максималан износ бесповратних средстава је 1,8 милиона динара, односно 2,4 милиона за неразвијене општине.

Приватизација

МИНИСТАРСТВО кредитира и фирме у поступку приватизације.

- Средства у највећем броју случајева се одобравају за текућу ликвидност, односно подршку предузећима до окончања започетог процеса приватизације, а ретко за процену фер тржишне вредности капитала предузећа - кажу у Министарству.

- Око 15 предузећа годишње подноси захтев и користи средства из овог програма, а висина средстава која им се одобравају зависи од расположивих средстава у буџету.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)