ОД ДАНАС ПРИЈАВА ЗА НОВЕ СУБВЕНЦИЈЕ: Привредницима 100 евра по продајном месту и 100 евра по фискалном уређају

Танјуг

15. 10. 2021. у 08:31

МИНИСТАР финансија Синиша Мали најавио је да данас почиње пријављивање пореских обвезника за субвенције државе за прелазак на нови модел фискализације.

ОД ДАНАС ПРИЈАВА ЗА НОВЕ СУБВЕНЦИЈЕ: Привредницима 100 евра по продајном месту и 100 евра по фискалном уређају

Фото Shutterstock

Мали је рекао да је питање субвенција дефинисано Уредбом Владе Србије, која прописује да ће обвезницима бити уплаћено 100 евра по сваком продајном месту и још 100 евра по сваком продајном уређају, а за привреднике који нису у систему ПДВ-а тај износ ће бити увећан за 20 одсто, пренело је Министарство финансија.

Министар је подсетио да ће Пријављивање за субвенције на порталу Пореске управе еПорези бити могуће до 31. јануара 2022. године.

- Да би се пријавили за субвенције, порески обвезници прво треба, уколико то нису урадили, да пријаве податке о локацијама продајних објеката. Они то треба да ураде путем портала Пореске управе еПорези. Након што пријаве локације, порески обвезници се могу пријавити за субвенције државе - навео је Мали у писаној изјави.

Министар је нагласио да је пријава за субвенције државе једноставна, да не захтева много времена и да обвезници фискализације могу само једном да се пријаве, односно да не могу накнадно да мењају своју пријаву.

Мали је истакао да примена новог модела фискализације неће представљати додатни трошак за привреду, јер ће држава субвенционисати прелазак на нови модел фискализације.

- Обвезници фискализације ће директно добијати новчана средства потребна за прелазак на нови модел фискализације. Новца за те субвенције имамо довољно, шест милијарди динара смо за то наменили, јер не желимо да правимо трошак привредницима, већ да заједно успешно завршимо овај процес и почнемо са применом новог модела фискализације - навео је министар.

Како је истакао, неће се чекати крај пријава у јануару, него ће субвенције бити редовно исплаћиване.

Мали је поново нагласио да је увођење новог модела фискализације један од најважнијих пројеката које Министарство финансија тренутно реализује, те да је реч о великој и важној структурној реформи која ће донети бројне користи целом друштву и држави.

Увођење новог модела фискализације је, додао је, од огромног значаја за борбу против сиве економије, преноси Министарство финансија.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

Отварање фабрике у Новом Саду

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)