У ПОСЛЕДЊЕМ ТРЕНУТКУ СПРЕЧЕНА ПЉАЧКА: Имовина Беобанке на удару

Novosti online

02. 10. 2021. у 13:28

МИНИСТАРСТВО финансија и одбор поверилаца реаговали су па је пропала намера познатог бизнисмена да приграби вредно земљиште и објекте на Новом Београду.

У ПОСЛЕДЊЕМ ТРЕНУТКУ СПРЕЧЕНА ПЉАЧКА: Имовина Беобанке на удару

Фото: Српски телеграф

У последњем тренутку спречена је пљачка око десет милиона евра, која је требало да буде реализована продајом вредног земљишта на Новом Београду знатно испод цене.

НА МАЛА ВРАТА

Како медији преносе, иза свега стоје један познати бизнисмен и појединци у Агенцији за осигурање депозита, који су наводно покушали да непосредном погодбом, без сагласности одбора поверилаца, уместо на тендеру, испод цене поменутом бизнисмену продају имовину Беобанке у стечају. 

Агенција: Стигла нова понуда

У Агенцији за осигурање депозита су потврдили да је поступак продаје непосредном понудом обустављен.

- Након обуставе поступка продаје индустријског комплекса ФОМ "Нова ливница" агенцији је пристигла нова понуда у износу од 26.000.000 евра, уз остављену могућност за њено побољшање.

Део имовине Беобанке у стечају је и 11 објеката у централној пословној зони Новог Београда, укупне површине веће од 38.000 метара квадратних, на грађевинском земљишту површине 7,37 хектара. Највећи објекат је зграда металопрерађивачке индустрије "Ливница ФОМ-ИМТ". Почетна цена у поступку наводне непосредне продаје била је 16,5 милиона евра, док је поменути бизнисмен на крају хтео да исплати 21 милион иако се за овај комплекс, како процењују добри познаваоци прилика на тржишту, може добити бар 30 милиона евра, односно десетак милиона више него што би бизнисмен дао да је прошао првобитни план.

- Идеја је била да се далеко од очију јавности, у непосредном дилу, све ово препусти бизнисмену који би на том простору направио стамбено-пословни комплекс и зарадио огроман новац. Он се, иначе, бави делатношћу која нема никакве везе с градњом или такозваним рил истејт бизнисом - објашњава добро упућени извор и наставља:

- То би тако и било завршено у складу с обавештењем сумњиве правне природе од 28. маја ове године, упућеног заинтересованим лицима којим је, наводно, покренут поступак продаје непосредном погодбом без сагласности одбора поверилаца. Други играчи који би били спремни да дају много већи новац нису ни знали шта се дешава и то би тако прошло да нису реаговали одбор поверилаца и Министарство финансија.

Према информацијама до којих су дошли медији, после реакције одбора поверилаца Беобанке, у ком су истакнути привредници, банкари и, што је најважније, представници државних институција, спречена је ова продаја испод жита. Тако је Агенција за осигурање депозита, као стечајни управник Беобанке, обуставила поступак продаје имовине.

У међувремену је расписан регуларан тендер, на који се јавило чак седам понуђача за које се, према расположивим информацијама, претпоставља да сви имају јаче понуде од оне коју је изнео поменути бизнисмен.

Његова фирма "Узор промет", која иначе има 400 евра капитала и нема пословних прихода у 2020, по доступним финансијским извештајима, наравно, није се ни пријавила за јавни тендер. Међутим, ту причи није крај јер овај бизнисмен покушава да спречи реализацију тендера.

- Позивањем на моћнике и наводне везе у Привредном суду, он тражи начин да елиминише ових седам регуларних понуђача. Индикативно је, у том светлу, и експресно поступање судије Наталије Пејић Кордић по примедбама "Узор промета" и настојање да се сумњиви поступак спроведе до краја.ЈАКЕ ВЕЗЕ У СУДУ

Према очекивањима бизнисмена, што није ни крио, одбор поверилаца, који је одговоран да чува интересе свих поверилаца Беобанке у стечају, требало је заједно са Агенцијом за осигурање депозита да прихвати његову понуду, која је достављена пре покренутог транспарентног поступка, и тиме затвори себи случај. Да се то десило, штета за повериоце и буџет државе не би била мања од десет милиона евра - закључује извор.

(Српски телеграф)

Запратите Нпортал на Фејсбуку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)