МИНИСТАР МАЛИ ОТКРИО СВЕ О НОВОМ СИСТЕМУ: Држава покрива трошкове и даје субвенције, а са радом креће од 1. новембра

Novosti online

30. 09. 2021. у 09:25

СРБИЈА је прекјуче вратила дуг бивше власти од 700 милиона долара са каматом од 25 милиона долара.

МИНИСТАР МАЛИ ОТКРИО СВЕ О НОВОМ СИСТЕМУ: Држава покрива трошкове и даје субвенције, а са радом креће од 1. новембра

Фото: Принтскрин/ mali_sinisa

Шта значи за Србију враћање овог дуга, као и за њене грађане, како тече увођење новог модела фискализације одговорио је Синиша Мали.

- Велика вест и велика радост за грађане. Подсетићу, то је дуг који је узет 2011. године на милијарду долара по камати од 7,25%. То је најзеленашкија камата за коју сам икада чуо да се једна држава задуживала и то је оно што су нама оставили у аманет. У уторак смо вратили целокупан износ тог кредита. То је било такво време које је за мене симбол једне неуспеле Србије. Тада су ту били Ђилас и Никезић и сви остали. Нама је та нека светска криза из 2008. године, ако се добро сећам, како је Динкић рекао да ће та криза нас заобићи. Имали смо стотине хиљада људи који су остали без посла, нити су инвестирали као што се сада ради. Само су трошили и задуживали се, а нама у аманет оставили тих 7,25% камате. Баш због тога смо морали да кренемо у тешке економске реформе како бисмо направили фискалну консолидацију, да оздравимо своје финансије - рекао је Мали.

Министар Мали је нагласио да је стопа раста у Србији у првој половини године 7,6% и самим тим смо лидер у региону. 

Нови модел фискализације

Мали је рекао да ако се погледа тренутна ситуацију код нас, Србија се, када је економија у питању, изузетно добро држи, те министар напомиње да нећемо имати дефицит већи од 5%.

- Имамо пар пројеката који треба додатно да повећају конкурентност привреде. Фискализација и нови модел фискализације је један од њих. Наш тренутни систем фискализације се базира на технологији старој око 5 генерација. 

Према новом систему више неће моћи да се изда папирић који није званични фискални рачун.

- Нови систем нас снажно води ка борби против сиве економије. Осим што привреда има велику корист, немате више контролних листића, као ни годишњих сервиса фискалних уређаја. Фискални уређај може да буде и мобилни телефон, таблет, лаптоп. Идемо у корак са временом. Тај систем креће од 1. новембра, а имаћемо и прелазни период.

- Ми ћемо данас на седници владе усвојити уредбу која је везана за субвенционисање тих нових фискалних уређаја. Нашу привреду неће ово увођење коштати ни један једини динар, покриће држава све трошкове. За свако продајно место ћемо дати по 100 евра у динарској противвредности за сваки фискални уређај, а за оне који нису у систему ПДВ-а, тај износ ћемо повећати за 20%. Покрићемо све трошкове како се не би направило оптерећење за привреду - објаснио је министар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)