ТАЈНИ КУПАЦ УХВАТИО АСТРОЛОГА: Инспектори успешно "пецају" особе које нерегуларно послују, користећи посебну методу

Е. Б. Т.

30. 09. 2021. у 15:39

ТРЖИШНИ инспектори, имитирајући потрошаче, успевају да ухвате на делу особе и трговце који нерегуларно послују. Како сазнају "Новости", метод прикривене куповине који је прописан законима, највише су примењивали код продаваца дувана, одеће и обуће, као и приликом уговарања занатских услуга, изнајмљивања станова и оглашавања астролога.

ТАЈНИ КУПАЦ УХВАТИО АСТРОЛОГА: Инспектори успешно пецају особе које нерегуларно послују, користећи посебну методу

Фото Shutterstock

У Министарству трговине, објашњавају да се ово изузетно средство, када инспектори у улози купца пазаре робу или услугу у физичким или онлајн продавницама, примењује само ако на други начин не могу да се обезбеде потребни докази или би то било веома отежано. Користи се у ситуацијама када постоји основана сумња да нека особа продаје робу или пружа услуге, а није регистрована за ту делатност, као и у случају ако регистровани трговац не издаје рачуне. Они који крше прописе увек се изненаде када буду ухваћени на делу.

- Питају шта је то прикривена куповина и да ли су они први које инспектори контролишу - наводи Урош Кандић, државни секретар у Министарству. - Потребно је да им се објасни о којој методи се ради и у којој ситуацији се примењује.

Инспектори су, као тајни купци, успели да доскоче и многим особама које су се бавиле израдом хороскопа и то наплаћивале, а нису биле регистроване за обављање те делатности.

- У овим случајевима је било изузетно тешко обезбеђивање доказа уобичајеним путем - објашњава Кандић. - Када их инспектор идентификује као нерегистроване, изјашњавали су се да то раде из хобија, само за рођаке, пријатеље и познанике, и то без накнаде.

У једном од случајева из области оглашавања астролога у штампаним медијима и путем интернета, инспектор је уговорио израду хороскопа и наталне карте по цени од 20 евра, путем СМС поруке.

- У складу са договором, инспектор је пошиљку преузео и извршио плаћање поузећем - објашњава Кандић. - На тај начин су прибављени докази да та особа пружа услуге уз надокнаду. Забрањено му је нерегистровано обављање делатности и поднет захтев за покретање прекршајног поступка надлежном Прекршајном суду.

Како наводи, када користе метод прикривене куповине инспектори не најављују контролу, не представљају се пре почетка и не показују налог за надзор, него се понашају као потрошачи. Тек када окончају куповину, онда кажу ко су и особи уручују налог. У просеку се ова метода примењује око 30 пута годишње.

- У малопродајним објектима тржишни инспектор бира робу која је изложена и када обави куповину, односно плати, легитимише се и почиње надзор - објашњава Кандић. - Када је у питању оглашавање продаје преко интернета, тржишни инспектор, поступајући као купац наручује робу или услуге путем имејла, односно путем мобилних телефона.

Када утврди нерегуларно пословање, доноси решење о забрани и подноси захтев за покретање прекршајног поступка надлежном суду.

ЕФИКАСНА МЕТОДА И СА МАЛО НОВЦА

ФИНАНСИЈСКИМ планом, у оквиру усвојеног буџета за 2021. годину, предвиђено је 300.000 динара за активности у вези са применом методе прикривене куповине - наводи Урош Кандић из Министарства трговине. - Нема потребе да се планира већи износ, имајући у виду да се искоришћени новац за робу враћа по обављеном послу, па се може користити за нову прикривену куповину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)