ПАМЕТНИ ТЕЛЕФОНИ ПОСКУПЕЛИ И ЈОШ ЋЕ: Глобални недостатак полупроводника погодио производњу мобилних уређаја

Е.Б.ТАЛИЈАН

30. 09. 2021. у 11:06

НАЈТРАЖЕНИЈИ модели паметних телефона у Србији поскупели су неколико процената, а у наредном периоду може да дође и до већег скока цена, сазнају "Новости" у појединим трговинским ланцима. Разлог је што их нема довољно на светском тржишту да би задовољили потражњу.

ПАМЕТНИ ТЕЛЕФОНИ ПОСКУПЕЛИ И ЈОШ ЋЕ: Глобални недостатак полупроводника погодио производњу мобилних уређаја

Фото Н. Скендерија

До ове ситуације довела је глобална несташица чипова која је погодила различите индустрије, па тако и производњу ових паметних уређаја. Из водеће светске компаније за истраживање тржишта најављују скок цена телефона за 10 одсто до краја године, и још веће поскупљење у 2022. години. Ово није добра вест за потрошаче, јер је у питању уређај без кога је живот готово незамислив.

- Трговци у Србији се сналазе како могу и више не бирају цену по којој ће набављати уређаје, него им је важно да их купе како би могли да их понуде потрошачима - објашњава наш саговорник. - Дешава се да иностране фирме које имају паметне телефоне, злоупотребљавају своју позицију и дижу цену за 10 одсто.

Наши трговци су, како наводи, стављени пред свршен чин - или ће да купе скупље или неће имати робу. То се, на крају, прелива и на раст малопродајне цене.

- Продавци имају и одређених залиха, неће све поскупети, питање је и како је ко организовао производњу према бренду - истиче саговорник нашег листа.

- Међутим, оно најатрактивније је увек угрожено, а на првом месту у тој позицији је произвођач "Самсунг".

Има индиција, како објашњава, и да је актуелна ситуација последица интереса глобалних играча.

- Према том тумачењу, поједини произвођачи форсирају паметне телефоне и све што је засновано на 5Г мрежи и за њих има и чипова и свих неопходних компоненти које користе сви нови модели - наводи саговорник. - С друге стране, несташица је чипова за класичне моделе који се масовно употребљавају и подржавају 4Г мрежу.

На српском тржишту су, како каже, углавном заступљени управо ови телефони због платежне моћи становништва. Трговци и даље њих највише набављају, а управо је несташица тих модела.

Како светски медији преносе, произвођачи и аналитичари, очекује се да ће глобална несташица чипова утицати на цене и доступност мобилних телефона и рачунара, посебно следеће године.

Глен О'Донел, директор у водећој светској компанији за истраживање тржишта, "Форестер Рисрч", каже да ограничења у снабдевању чиповима резултирају већим ценама које произвођач мора да апсорбује или пренесе на потрошача и истиче да ће тај проблем трајати следеће две године.

- Цене паметних телефона и других производа већ расту - оцењује О'Донел. - Очекујемо да ће овај скок премашити 10 одсто до краја ове године, а у 2022. ће поскупљење бити још веће.

ГОМИЛАЊЕ НЕ ПОМАЖЕ

"ЕПЛ" и "Самсунг" раније су упозоравали на недостатак компоненти који би могао утицати на испоруке. Си-Ен-Би-Си извештава да су се ова два произвођача снабдела чиповима, и да би тржиште телефона могло делимично бити заштићено од кризе у снабдевању компонентама. С друге стране, Глен О'Донел, директор у водећој светској компанији за истраживање тржишта "Форестер Рисрч", објашњава да гомилање чипова може да помогне за извесно време, али да та пракса није ефикасна уколико несташица овог полупроводника траје дужи период.

- Потпуно нови дизајн производа обично захтева и потпуно нови дизајн чипова - истиче О'Донел. - Не можете гомилати компоненте које још не постоје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)