АДУТИ СУ КУЛЕН И СРЕМСКА: Недимовић у Бриселу договорио извоз пилећег и свињског меса

Ј. Субин

29. 09. 2021. у 11:00

ПИЛЕЋЕ месо из Србије за две недеље креће у процедуру одобравања у ЕУ како би се нашло на европском тржишту. Када је реч о свињском месу имаћемо још једну контролу у фебруару месецу, али ми смо свој посао завршили.

АДУТИ СУ КУЛЕН И СРЕМСКА: Недимовић у Бриселу договорио извоз пилећег и свињског меса

Фото Танјуг

Овако је у уторак изјавио министар пољопривреде Бранислав Недимовић, после састанка у Бриселу са представницима Генералног директората ЕК за пољопривреду и тиме потврдио сазнања "Новости" од пре неколико дана кад смо објавили да ће наше месо несметано моћи у ЕУ. Како је рекао, Србија је завршила посао са аспекта безбедности хране и сада је време да ЕУ отвори своје границе за увоз српске робе. Последњи пут када је Србија била присутна на европском тржишту хране са пилећим и свињским месом и прерађевинама било је још у доба СФРЈ.

- У међувремену, извоз се свео само на Северну Македонију, БиХ и Црну Гору - казао је министар Недимовић. - Сада отварамо нова тржишта са којима расту и нове шансе. Све што произведемо у пољима можемо да провучемо кроз сточни фонд и направимо додатну вредност. За сточаре је најбитније да поведу рачуна у процесу това, због ризика од афричке куге и осталих болести. Ако то урадимо сада имамо неколико различитих тржишта и у зависности од цене боље продајемо робу. То је суштина трговине у пољопривреди - да ти је све отворено и да можеш да бираш коме ћеш да продаш.

За две недеље почиње процедура одобравања извоза пилећег меса, док у фебруару следеће године стиже контрола Директората за пољопривреду ЕУ која ће одобрити и извоз свињског меса. Србији је одобрено и подношење захтева за извоз живе стоке.

Према речима Ненада Будимовића, секретар Удружења за сточарству Привредне коморе Србије, ово ће бити велика шанса српским произвођачима али и велика обавеза. Наша земља није дуг низ година извозила, технологија је промењена и због тога је то врло захтевна шанса.

- Неће то лако ићи али ће сигурно бити боље - сматра Будимовић. - Добро је и што ћемо моћи да превозимо месо преко територије ЕУ. Србија, међутим, треба да организује националне производе, јер са свежим месом тешко да ћемо успети да конкуришемо развијеним земљама. Кулен, сремска кобасица, неке други специфични производи, су наша шанса. Потребно је да се ради на тој локомотиви која је зарђала и да се читава ствар покрене.

У живинарству та производња је много бржа него код свиња, пилићи буду до 45 дана у тову, објаснио је Будимовић. Живинари ће се одлучивати да ли ће прелазити на обогаћене кавезе или пуштени систем производње.

- Србија је била део европског дворишта и извозила је седамдесетих година и пилетину и свињетину - закључио је Будимовић.

КОНКУРЕНЦИЈА

СТРУЧЊАЦИ за живинарство у Србији кажу да ће све бити добро јер они сада немају никакво тржиште. Многи немају новац за ЕУ стандарде, а онда ни где да продају то што произведу. Потребан је неки период да прође, да видимо да ли смо уопште и конкурентни, с обзиром на цену хране за живину која је у Србији много скупља него у ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)