ФИСКАЛИЗАЦИЈА, АЛИ ОНЛАЈН: Министар Мали у емисији "Око економије"

Новости онлајн

28. 09. 2021. у 18:42

ПОЧИЊЕ нови, други чин фискализације у Србији. Промене су технолошке - уводе се нови софтвери на постојеће фискалне касе или се касе замењују мобилним телефонима, таблетима са електронским фискалним апликацијама, а у оба случају фискални рачуни имају QР код

ФИСКАЛИЗАЦИЈА, АЛИ ОНЛАЈН: Министар Мали у емисији Око економије

Фото: Инстаграм

Промене су и суштинске - Пореска управа имаће бољи, готово моментални увид и контролу издавања рачуна. Исторемено, повећава се број предузетника који ће морати да издају фискални рачун на неком од уређаја. То су фризери, козметичари... велики број услужних делатности који су до сада били изузети. Да остану изузети "изборили" су се таксисти и адвокати.

Пошто ће ова промена да буде и нови трошак за предузетнике, држава ће им помоћи субвенцијама за куповину апарата или инсталирање апликација. Пријава почиње 1. октобра, прелазни период траје од новембра до краја априла када ће сви морати да издају он лајн фискалне рачуне са QР кодом.

Као и свака до сада и ова промена отворила је низ питања и недоумица - чиме је изазвана, како ће да помогне привреди, предузетницима, грађанима, Пореској управи у борби против сиве економије? Да ли је морало баш сада, када ионако имају довољно проблема, односно губитака због пандемије и по ком критеријуму су уведне обавезне касе за каменорезца, али не и за адвокате? 

О тим питањима говори министар Синиша Мали на РТС у емисији Око економије.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)