МИНИСТАР МАЛИ: Вратили смо дуг бивше власти од 700 милиона, са каматама од 25 милиона долара

Novosti online

28. 09. 2021. у 11:12

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије изјавио је да је Република Србија данас вратила дуг бивше власти од 700 милиона долара, са каматама од преко 25 милиона долара, што је, како је објаснио, пример лошег задуживања због екстремно високе камате од 7,25 процената.

МИНИСТАР МАЛИ: Вратили смо дуг бивше власти од 700 милиона, са каматама од 25 милиона долара

Фото Танјуг

- Данас смо ставили тачку на тај дуг из 2011. године, пошто смо уплатили и последњу рату од укупно 725 милиона долара. Те године Србија је задужена по високој камати од чак 7,25 процената на десет година. Држава је због тог, али и других лоших потеза, била принуђена на тешке мере фискалне консолидације, како би се спасила потпуног колапса и одмакла од ивице провалије. Захваљујући домаћинском пословању, штедњи, реформама које су спроведене, имали смо четири године суфицит у буџету и створили залихе, које су нам значиле за спречавање последица пандемије вируса корона. Подсетићу да смо само за три пакета помоћи грађанима и привреди издвојили осам милијарди евра. Поред тога, све време успевамо на време, како је договорено, да плаћамо све обавезе, без обзира на изазове. Србија је данас кредибилан, поуздан партнер - напоменуо је Мали.

Подсетио да је пре десетак дана емитована петнаестогодишња еврообвезница у износу од 750 милиона евра, са годишњом купонском стопом од 2,05 одсто, која је највећим делом искоришћена управо за враћање тог прескупог дуга.

- Добили смо новац под историјски добрим условима, што наша земља не памти. Велика је разлика између наших 2,05 одсто и њихових 7,25 одсто, то је сваком грађанину добро јасно. Свих ових година, осим што се Србија бори за економски повратак у живот, принуђена је да плаћа скупе старе дугове настале до 2012. године. Више ниједна Влада неће морати да враћа те дугове и драго ми је што смо данашњом отплатом ставили тачку на то - објаснио је министар.

Он је поновио да сада, пошто је најскупљи дуг у потпуности исплаћен, неће бити терета за будуће генерације.

- Желимо успешну Србију, земљу у којој ће млади желети да остану, земљу у којој виде будућност. Желимо да Србија иде напред и да се никада, поготово новчано, не подсећа заоставштине оних који су је увели у проблем. Ми све чинимо да не остављамо проблеме, већ изграђену, уређену земљу - рекао је он.

Напоменуо је да се још увек отплаћују и зајмови који су од европских и светских финансијских институција и страних влада узимани у периоду седамдесетих и осамдесетих година по врло високим каматним стопама и које ће Србија отплаћивати још двадесетак година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)