КЕСИЦА КАФЕ И ДО 50 ДИНАРА СКУПЉА: Скок сировог зрна на светским берзама прелива се на српско тржиште, прво поскупљење у петак

Е. Б. ТАЛИЈАН

28. 09. 2021. у 13:00

ПОТРОШАЧИ ће за готово све познате брендове традиционалне кафе у нашим трговинским ланцима од наредног месеца морати да издвоје од осам до 11 одсто више новца, а за инстант од три до пет процената, сазнају "Новости" у појединим мегамаркетима.

КЕСИЦА КАФЕ И ДО 50 ДИНАРА СКУПЉА: Скок сировог зрна на светским берзама прелива се на српско тржиште, прво поскупљење у петак

Фото архива

Тако ће 200 грама класичне, домаће кафе плаћати и до 290 динара, односно од 20 до 50 динара више него до сада. Ово је први талас поскупљења омиљеног напитка, а нови се може очекивати наредне године.

Једна велика компанија подиже цене својих брендова од петка, а друга од 11. октобра. Потрошаче ће паковања од 200 грама, чија је актуелна цена од 220 до 240 динара, наредног месеца коштати од 269 до 279 динара. Иста количина кафе која се продавала од 249 до 269, према новом ценовнику биће од 279 до 289 динара. Како сазнајемо, једна мања компанија већ је подигла цене за 25 одсто, па кесица од 200 грама сада кошта 199 динара, а раније је била 169 динара.

Као што су "Новости" прве најавиле, кафа у Србији поскупљује због великог скока цене сировне на светским берзама последњих месеци. Овај поремећај тржишта на глобалном нивоу изазвало је више фактора. Један од главних су неповољни климатски услови у земљама које су највећи произвођачи кафе, посебно у Бразилу, где је усеве оштетила прво суша, а затим мраз. Утицали су и бројни проблеми настали услед околности изазваних пандемијом, међу којима су и већи трошкови, отежана логистика, смањење радне снаге, утицај курса и други фактори.

Александар Богуновић из Привредне коморе Србије, каже за наш лист, да су на нашем тржишту велики произвођачи обезбедили залихе и успели да одложе поскупљење. Он истиче да се у последње четири године цена кафе у малопродаји није мењала, мада је акциза на тај производ расла 8,4 одсто и да су промене почеле недавно.

- Добро је да неће сви одједном да максимално подижу цену, већ ће то покушати да амортизују - објашњава Богуновић. - У првом периоду се може очекивати да поскупи за 10 одсто и вероватно ће се на том нивоу задржати до краја године. Међутим, сасвим је сигурно да ће цене наредне године, такође, да буду повећане бар за још пет процената.

Графика Новости

Као што смо већ писали, зрно кафе арабика поскупело је на светским берзама за 50 одсто у последњих годину дана, док је робуста забележила умеренији раст. Богуновић објашњава да ће састав на кесици кафе утицати и на њену крајњу цену.

ПОПИЈЕМО 30.000 ТОНА

СРБИЈА годишње увезе око 30.000 тона кафе - наводи Александар Богуновић из ПКС. - Углавном стиже из Бразила, који је највећи произвођач арабике на свету и снабдева трећину глобалног тржишта. Кафу робуста набављамо из Вијетнама, Уганде, Костарике, Колумбије, Јамајке, Индонезије. У зависности од врсте и земље порекла разликује се и њихов укус.

КОМИСИЈА ЧЕШЉА ДВА "АТЛАНТИКА" И "ШТРАУС"

КОМИСИЈА за заштиту конкуренције (КЗК) покренула је поступак испитивања против загребачке "Атлантик групе" и фирми "Атлантик брендс" из Београда и "Штраус адриатика" из Шимановаца због сумњи на постојање рестриктивних споразума којима се ограничава конкуренција на тржишту кафе у Србији. КЗК је основано претпоставила, како се наводи, да су ова два највећа конкурента усаглашавали пословне стратегије у вези са ценама млевене кафе у нашој земљи.

Анализа урађена током маја и јуна, обухватала је период од 2015. до 2020. године, и показала да у велепродаји два највећа учесника имају заједнички тржишни удео који не спада испод испод 80 процената.

У компанији "Штраус адриатик" истичу да транспарентно послују и да поштују све законе и регулативе Републике Србије и да ће сарађивати са свим надлежним органима.

- Али, док је поступак у току, не можемо да изађемо у сусрет медијским захтевима како не бисмо ометали процес рада Комисије за заштиту конкуренције - наводе за наш лист у тој компанији.

Из "Атлантик групе" нисмо добили одговор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)