МАЊАК НОВИХ ВОЗИЛА "ГУРА" ЦЕНУ ПОЛОВЊАКА: Када ће да се нормализује поремећај на тржишту аутомобила и заустави поскупљивање

Е. Б. ТАЛИЈАН

28. 09. 2021. у 10:00

НОВИ модели аутомобила поскупели су од 20 до 60 одсто у односу на њихову вредност у претходне две године, што је погурало и скок цена половњака и тај тренд ће се наставити.

МАЊАК НОВИХ ВОЗИЛА ГУРА ЦЕНУ ПОЛОВЊАКА: Када ће да се нормализује поремећај на тржишту аутомобила и заустави поскупљивање

Фото З. Јовановић

Као што су "Новости" већ писале, коришћена возила у Србији коштају више у односу на лане, од 300 до неколико хиљада евра, у зависности од године производње и модела. Упркос овом поскупљењу, брзо се продају.

Цене нових и половних аутомобила и даље расту. Та узлазна линија ће се зауставити када се реши поремећај на тржишту, јер постоји огромна потражња, а недовољно возила. Очекује се да би до нормализације могло да дође у другој половини следеће године.

Петар Живковић из Асоцијације аутомобилских новинара Србије истиче да ни тада цена возила неће падати, већ ће се на том нивоу стабилизовати. Он објашњава да осим глобалне несташице чипова и поремећених набавних токова, на поскупљење аутомобила утиче више фактора.

- Цена сировина је драстично повећана, високо квалитетни челик је поскупео 50 одсто, а он у бољим аутомобилима учествује од 25 до 30 процената - објашњава Живковић. - Поскупела је цена превоза, бродски транспорт је скупљи од 40 до 50 одсто. Утичу и строжи европски прописи који су захтевнији у погледу испуњавања стандарда евро 6-D Full.

Повећање цена нових аутомобила, како истиче, прате половњаци. Он наводи пример да коришћени "нисан кашкаи" који је коштао од 7.000 до 8.000 евра, сада не може да се купи испод 10.000 до 11.000, јер нови у почетном пакету има цену од 23.000 евра. А, тако је са свим возилима.

- Додатно, на поскупељење половњака утиче и ситуација на немачком тржишту, које је највеће, и одакле стиже највише тих возила у Србију - објашњава наш саговорник. - Они су увели строже прописе за коришћене аутомобиле, нова осигурања за промет и гаранције, и тамо су дилери због тога подигли цене за неколико стотина евра.

Већина људи на европском тржишту теже се одлучује да прода своје возило и купи ново, због читаве ситуације, што утиче на мањак половњака. Када се на то додају, како каже, транспортни трошкови коришћених аутомобила, веће муке око папирологије увозника, логично је да ће возила наставити да поскупљују.

Он наводи да се половњаци у Србији брзо продају, иако су поскупели. Очекује се да ће до краја године бити купљено више од 100.000 коришћених возила, што је близу нивоа њихове уобичајене годишње продаје код нас која се креће од 110.000 до 120.000.

ПОЧЕЛЕ ИСПОРУКЕ ОДМАХ

НАЗИРЕ се крај проблемима потрошача и вишемесечном чекању на испоруку купљеног возила.

- Више произвођача већ има аутомобиле на лагеру и испоручују их одмах, а то је пре 20 дана било незамисливо - истиче Петар Живковић из Асоцијације аутомобилских новинара Србије. - Још увек има чекања по пет и шест месеци, али сви се сналазе и труде да задовоље потражњу.

Поводом проблема у снабдевању, дикректор "Тојоте Србија", Роберт Лукић процењује да ће читава ауто-бранша почети да се опоравља у другој половини следеће године, а тада ће се нормализовати и тржиште нових и половних аутомобила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)