СРБИ СА КОСМЕТА ДО ПОЗАЈМИЦЕ УЗ ЖИРАНТЕ: Банке наставнику из наше јужне покрајине нису одобриле кредит

Б. Ца.

28. 09. 2021. у 09:11

ПРОСВЕТНИ радник у основној школи на Косову и Метохији Е. Б. однедавно више не може да добије кредит ни у једној банци у Београду. Иако му је послодавац српско министарство просвете, има и привремено боравиште у Београду, изгледа да је пресудно то што је запослен у установи на простору Космета.

СРБИ СА КОСМЕТА ДО ПОЗАЈМИЦЕ УЗ ЖИРАНТЕ: Банке наставнику из наше јужне покрајине нису одобриле кредит

Фото З. Јовановић

Зато га банке у Београду третирају као странца и не одобравају кредит.

Како је Е. Б. испричао, за наш лист, није проблем у појединачној финансијској установи, већ што све ове пословне организације које раде на територији Србије сматрају део територије Србије за иностранство.

- У експозитури на Космету, у којој имам отворен рачун нису могли да ми дају кредит, јер немају службеника који се тиме бави, па сам као и раније отишао у Београд да тамо затражим позајмицу - прича наш саговорник. - Био сам изненађен када ми је речено да, без обзира на то што имам приврмено боравиште у Београду, што радим за Министарство просвете Србије, кредит могу да добијем једино уз помоћ жираната из Србије. Школа у којој предајем је на адреси у јужној српској покрајини, банка је посматра као територију изван Србије и зато ме одбија третирајући ме као нерезидента.

У Народној банци Србије кажу да ниједан њихов пропис не доводи Србе са Косова у неравноправан положај у односу на сународнике који живе у другим деловима Србије. Како наш саговорник сматра, испада да је у питању самовољна одлука финансијских установа које послују у Србији не марећи за законе земље на чијој територији приходују.

- Прописима Народне банке Србије нису дефинисани услови, нити забране које морају да испуне клијенти, да би банке могле да им одобре кредит, имајући у виду да у складу са Законом о банкама, слободно одлучују о избору клијента - кажу у НБС. - Банка ради преузимања кредитног ризика и управљања тим ризиком, успоставља одговарајући кредитни процес, који обухвата како процес одобравања пласмана, тако и управљање овим ризиком. С тим у вези, предвиђена је дужност за банку да, при доношењу одлуке о одобравању пласмана, процени финансијско стање и кредитну способност дужника, као и вредност и правну сигурност његове кредитне заштите, те друге релевантне факторе.

ГАРАНЦИЈА ОБАВЕЗНА

КРЕДИТ који домаћа банка одобрава нерезиденту сматра се кредитним послом са иностранством. Како у НБС објашњавају, банка је тада дужна да прибави обезбеђење наплате. То могу бити гаранције, јемства и друга средства. У складу са прописима о девизном пословању, банка одобрава кредит нерезиденту без жираната, уколико је прибављено неко друго средство обезбеђења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)