ОД КИЛОВАТА НАЈВЕЋИ ПРОФИТ: Приход буџета од лањске добити државних фирми могао би да премаши план

С. БУЛАТОВИЋ

27. 09. 2021. у 13:42

ПРОШЛОГОДИШЊА добит само три државне фирме, два јавна предузећа и једног акционарског друштва, довољна је да се достигне сума зацртана буџетом. Државна каса ове године очекује 10,5 милијарди динара од вишка прихода својих фирми. Са уплатом само 50 одсто профита, што је законски минимум, приход буџета биће и коју милијарду већи. Тачан салдо знаће се до краја новембра. Тада им истиче рок да део зараде пребаце оснивачу.

ОД КИЛОВАТА НАЈВЕЋИ ПРОФИТ: Приход буџета од лањске добити државних фирми могао би да премаши план

Фото З. Јовановић

У Закону у буџету стоји и да су јавне агенције дужне да уплате у државну касу 100 одсто добити по завршном рачуну за 2020. годину, према динамици коју одреди министарство надлежно за послове финансија. По овом основу, од државних агенција се очекује прилив 2,5 милијарди динара. Мањи износ могу да уплате они који профитом покривају раније губитке, повећавају капитал, или инвестирају у компанију.

Највећи трансфер требало би да стигне од "Електропривреде Србије". Они су лане, према финансијском извештају, остварили добит од 12,88 милијарди динара, па би буџет могли да дотирају са 6,44 милијарде. "Телеком" је био у плусу 5,5 милијарди, а буџету "дугује" 2,75 милијарди динара. Значајан износ могао би да стигне и од "Путева Србије", јер су остварили профит од 5,14 милијарди динара. И већ ове три фирме достижу износ од 11,75 милијарди. Добитника има, међутим, још међу јавним предузећима. Ту је "Србијагас" са три милијарде добити, али и "Пошта Србије" са непуних милијарду динара.

Како ће расподелити своју зараду, "Електропривреда Србије" још не зна. Колико ће у буџет, знаће се за највише два и по месеца.

- Одлуку о расподели добити из 2020. године доноси Надзорни одбор ЈП ЕПС најкасније до 30. новембра - кажу у овом предузећу. - У складу са Законом о буџету и Законом о јавним предузећима, коначну одлуку о расподели добити доноси оснивач а он такође одређује и динамику уплате у буџет. Оснивач ЈП ЕПС је Република Србија.

Коначна одлука није донета ни када је реч о профиту "Путева Србије".

- ЈП "Путеви Србије" ће дати предлог Надзорном одбору да се део остварене добити у 2020. години искористи за покривање губитака из претходних година - кажу у овом предузећу.

АГЕНЦИЈЕ

РАТЕЛ је претходне године имао за чак 1,42 милијарде динара веће приходе од расхода. Агенција за лекове је остварила добит од 795 милиона динара, а Агенција за безбедност саобраћаја 580 милиона динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)