"ИКАРБУС" ЈОШ ЧЕКА НА КИНЕЗЕ: Спора приватизација земунске фабрике аутобуса

С. Б.

27. 09. 2021. у 12:16

ИЗ "Икарбуса" никако поново да крену нови аутобуси. Кинеска компанија "Ланџу Гвангдонг њу енерџи аутомобиле" (ЛГНЕА) још пре две и по године је отплатом дугова земунске фирме испунила услова да постане њен већински власник.

ИКАРБУС ЈОШ ЧЕКА НА КИНЕЗЕ: Спора приватизација земунске фабрике аутобуса

Фото М. Лабудовић

У пракси се, међутим, то још није десило. Чека се и коначно спровођење унапред припремљеног плана реорганизације. То би могло да се деси наредних месеци.

У међувремену, судбина "Икарбуса" тема је и друштвених мрежа. Недавно су дељене фотографије обавештења да новца нема ни за плате, ни за социјални програм. Према речима директора Александра Вићентића, у "Икарбусу" ради још свега двадесетак радника, без плате.

- Ми се заиста надамо да ће приватизација бити завршена - каже Вићентић. - Средином прошле године је унапред припремљени план реорганизације постао правоснажан. Од тада, међутим, још траје имплементација што је врло компликована процедура. Усаглашава се са чак 1.400 поверилаца. Њихова потраживања се претварају у акције. То би могло да се заврши наредних месеци и тада ће кинеска компанија постати власник 59 одсто фирме.

Са завршетком приватизације ће се знати и хоће ли се остварити макар део ранијих најава. А, између осталог, са Кинезима се најављивао и почетак производње електричних аутобуса. Током власничке трансформације, међутим, "Икарбус" је престао да производи и обичне аутобусе, којима је некада снабевао градске превознике, пре свега београдски ГСП. Возни парк се сада "подмлађује" најчешће кинеским возилима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)