ИНТЕРВЈУ Татјана Матић: Агенције ће морати да врате паре грађанима

Јелена СУБИН

25. 09. 2021. у 10:00

У РЕКОРДНОЈ 2019. години остварено је 10 милиона ноћења, док закључно са 23. септембром ове године, бележимо 8,3 милиона ноћења у Србији, што је премашило сва наша очекивања и представља велики успех.

ИНТЕРВЈУ Татјана Матић: Агенције ће морати да врате паре грађанима

Фото Министарство

Када је реч о девизном приливу од туризма у периоду јануар - јун 2021, он је био у порасту за 33,1 одсто и износио је 614 милиона евра, а надамо се, да ће уз повољнију епидемиолошку ситуацију девизни прилив и до краја ове године бележити позитивне стопе раста. Ово у интервјуу за "Новости", каже Татјана Матић, министар трговине, туризма и телекомуникација:

- Наведени званични подаци показују значајан опоравак и постепени раст туристичких посета ове сезоне, али како би се овај тренд наставио и јесења и зимска сезона биле подједнако успешне, потребна нам је стабилна епидемиолошка ситуација и враћање у нормалу када је реч о путовањима и туристичким активностима, што је једино у овом тренутку могуће постићи уз велики проценат вакцинисаних грађана.

* Шта ће бити са туристичким ваучерима које су добили грађани у замену за путовања?

- Уредбом o заменским путовањима се прописује обавеза свим организаторима путовања да, уколико не реализују туристичко или заменско путовање морају одговорити на право путника на повраћај уплаћених средстава у року од 14 дана до истека рока за реализацију заменских путовања, а који истиче 31. децембра 2021. године.

* Да ли ће држава помоћи туристичким агенцијама да врате новац за неискоришћене ваучере?

- Свесни смо озбиљности ситуације и ресорно министарство ће и у наредном периоду настојати да у сарадњи са другим ресорима, предузима додатне активности и мере у циљу превазилажења негативних ефеката пандемије. У току је прикупљање података од туристичких агенција о броју и вредности заменских путовања која нису реализована, са посебном пажњом на оне дестинације где је овога лета било отежано путовање за наше грађане. Такође, ресорно министарство је са Фондом за развој размотрило могућност кредитирања туристичких агенција као организатора путовања. Реч је о наменским кредитима који би искључиво били намењени за враћање уплаћених средстава грађана који се нису определили за заменска путовања и на тај начин ће туристичке агенције бити у прилици да измире своје обавезе према грађанима, не угрожавајући своје текуће пословање.

* Како ће Србија обележити предстојећи Светски дан туризма?

- Сектор туризма један је од најпогођенијих сектора услед пандемије и имајући у виду све успехе и добре резултате који су постигнути ове године и који су премашили наша очекивања, Србија има разлога да слави светски дан туризма и да заједно дамо још већу и значајнију подршку овом сектору. На иницијативу ресорног министарства и у сарадњи са више од 80 културно-туристичких атракција широм Србије, врата многих локалитета биће бесплатно отворена за све грађане 27. и 28. септембра. Надам се да ће грађани уживати у обиласцима, упознати се са многим локалитетима које до сада нису посетили и препознати све природне лепоте и културно-историјска богатства наше земље, којима треба да се поносимо.

* Недавно је донет нови закон о заштити потрошача. Колико ће сада потрошачи бити заиста и заштићени?

- Недавно усвојен закон о заштити потрошача предвиђа нова решења која на системски начин регулишу важна питања потрошача са циљем да се њихова заштита подигне на виши ниво. Неке од најважнијих новина су увођење регистра "Не зови" који омогућава потрошачима да уколико не желе да примају позиве трговаца везаних за промоцију или продају робе, могу поднети захтев оператору електронских комуникација да им се контакт телефон упише у Регистар. Предвиђена је прекршајна одговорност за трговца уколико и поред тога што је број уписан у Регистар, позове потрошача. Затим, увођење прорачуна за пружање услуге чија је вредност већа од 5.000 динара, као и унапређење поступка вансудског решавања потрошачког спора одлуком да је обавезно учешће трговца у овом поступку, чиме се стварају предуслови за функционисање овог вида заштите потрошача. Овим законом извршено је даље усаглашавање са законодавством ЕУ у делу који се односи на област туризма и који подразумева обавезу трговца да пружи информације о продајној цени у јединственом износу који поред услуга из програма путовања садржи и све додатне трошкове.

ОЧЕКУЈЕМО НОВЕ ТРГОВИНСКЕ ЛАНЦЕ

* Договара ли се долазак неких нових трговинских ланаца?

- Тржиште малопродаје у Србији је најперспективније у региону и постоји простор за долазак нових трговинских ланаца. Заједно са Владом настојимо да политиком и модерним законским решењима створимо амбијент за нове инвестиције у сектору трговине о чему сведочи и изградња новог логистичког центра "Лидла" у Лапову. За развој тржишта малопродаје подстицајно делује и чињеница да је током протекле године, упркос пандемији, остварен раст промета у трговини на мало од 4,3 одсто, који је још бржим темпом настављен и у првих седам месеци ове године и износи 11,9 одсто. У том смислу очекујемо да трговински ланци који послују на нашем тржишту обезбеде још већу националну покривеност мреже, омогуће улазак већег броја домаћих добављача у своје објекте и кроз повећање продуктивности подстакну већу конкуренцију на тржишту Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)