БАНКАМА УВЕК ДОБРО: Стручњаци ФРЕН очекују да ће раст бити 6,5 одсто; ИТ, телекомуникације и финансијске услуге настављају високу стопу

С. Б.

24. 09. 2021. у 10:33

ПРИВРЕДА Србије би ове године могла да порасте 6,5 одсто, што је нешто боље од претходне прогнозе стручњака окупљених око Фондације за развој економске науке и издања "Квартални монитор".

БАНКАМА УВЕК ДОБРО: Стручњаци ФРЕН очекују да ће раст бити 6,5 одсто; ИТ, телекомуникације и финансијске услуге настављају високу стопу

Фото Промо

Поручују да ће раст зарада, када се пореди са прошлом годином, бити спорији, али и да ће наставити успон у четвртом кварталу. Инфлација би у истом периоду могла да достигне и пет одсто. С друге стране, мањак у државној каси ће се вероватно зауставити на пет одсто БДП, уместо планираних седам одсто.

Мањи дефицит је резултат веће наплате прихода, али и изостанка планираних инвестиција. Основни покретач раста је приватна потрошња. Повећава се на постојећим капацитетима, али да би се тако и наставило, потребне су велике приватне и јавне инвестиције које ће повећати капацитете.

- Пољопривреда ће, према прогнозама, имати пад од два одсто - истакао је Милојко Арсић, професор Економског факултета. - Пад ће можда бити и дубљи због суше и поређења са прошлогодишњом добром сезоном. Од дубоког пада се опорављају саобраћај, туризам и индустрија. Њихов раст је заправо враћање на ранији ниво. Неке делатности нису успеле да се врате, док поједине, ИТ, телекомуникације и финансијске услуге настављају висок раст, и пре и после и током кризе. Они повећавју обим активности.

Расте укупна запосленост, и формална и неформална. Бржи је раст и у приватном сектору. Истовремено опада ниво рада на црно, па сада учешће неформалног посла износи око 12 одсто

- Побољшана је преговарачка снага радника због демографских и економских фактора - истакао је Арсић. - Малобројне су генерације на тржишту рада, а део одлази у иностранство. Послодавци се суочавају са несташицом и приморани су да повећавају плате брже од продуктивности и активности.

ПЛАТЕ "БРЖЕ" У ЕВРИМА

У ДРУГОМ кварталу је раст зарада на међугодишњем нивоу износио 6,6 одсто, али су стагнирале у односу на почетак године. Стручњаци очекују да ће се при крају године значајно повећати плате у јавном сектору, а пратиће га и приватни.

- Зараде у еврима расту брже него у сталним ценама - каже Милојко Арсић. - Реално је повећање 6,6 одсто због раста инфлације, а курс је фиксан. Инфлација смањује реалну вредност зарада, али фиксни курс чини да у еврима имамо значајан раст зарада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)